Başarısız Bir Aktarımdan Sonra SD Karttan Silinen Videolar Kurtarılır mı?

SD kartımdan bilgisayarıma yapılan bir video aktarımı başarısız oldu ve şimdi kartta birkaç önemli video eksik. Dosyaların silinip silinmediğini, bozulup bozulmadığını ya da sadece görünmediğini anlamaya çalışıyorum ve durumu daha da kötüleştirmeden bunları güvenli şekilde kurtarmanın en iyi yolu konusunda yardıma ihtiyacım var.

İhtiyacınız olan bir videoyu kaybetmek her seferinde kötü hissettirir. Bunu bir kez gezi klibiyle, bir kez de iş görüntüleriyle yaşadım ve iki seferde de ilk hata panik yapmaktı. Videonuz sildiğiniz için, kartı biçimlendirdiğiniz için ya da kameranız kart hataları vermeye başladığı için kaybolduysa, ilk yapılacak iş basit. Karta dokunmayı bırakın.

Silinen görüntüler, üzerine yeni veri yazılana kadar çoğu zaman kartta kalır. Bu yüzden kartı kullanmayı hemen bırakırsanız, şansınız hâlâ fena sayılmaz.

İlk iş, kartı çıkarın

Hafıza kartını hemen kameradan çıkarın.

Daha fazla video kaydetmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Biçimlendirmeyin. Her yeni yazma işlemi, hâlâ kurtarabileceğiniz şeyleri azaltır.

Ve evet, biliyorum, kamerayı USB ile bağlamak daha kolay geliyor. Bunu daha önce ben de denedim. Ayrı bir kart okuyucu kullanmak genelde kurtarma için daha güvenli bir tercihtir.

Bilgisayarınızın kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol edin

Kartı bir kart okuyucuya takın ve bilgisayarınıza bağlayın.

Windows kartı bir şekilde görüyorsa, RAW, Ayrılmamış olarak görünse ya da sizden biçimlendirmenizi istese bile, kurtarma yazılımının hâlâ çalışabileceği bir şey vardır.

Dosya Gezgini’nde görünmüyorsa, Disk Yönetimi’ni açın ve oraya bakın. Dosya Gezgini’nde görünmeyen ama Disk Yönetimi’nde listelenen kartlarım oldu ve bu onları taramak için yeterliydi.

Ofis dosyaları için değil, video için yapılmış bir araç kullanın

İnsanların takıldığı nokta burası.

Birçok kurtarma uygulaması JPG’ler ve Word belgelerinde iyi iş çıkarır, sonra konu kamera görüntülerine gelince dağılıverir. Kameralardan, dronlardan, araç kameralarından ve aksiyon kameralarından gelen videolar çoğu zaman kartın geneline yayılmış tonlarca parçaya bölünür. Eski tarama yöntemleri parçaları kaçırır ya da dosyayı yanlış yeniden oluşturur; sonuçta elinizde bozuk klipler, yarım klipler ya da normal görünen ama oynatma 11. saniyede duran dosyalar kalır.

Benim için daha iyi çalışan şey Disk Drill oldu.

Bununla uğraşma sebebim, Gelişmiş Kamera Kurtarma modu olmasıydı. Bu mod, parçalanmış kamera videoları için tasarlanmış. Dosya üstbilgisini alıp en iyisini ummak yerine, video parçalarını yeniden doğru sıraya koymaya çalışır. GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Insta360 ve araç kamerası görüntülerinde bu, insanların düşündüğünden çok daha fazla önem taşır.

Temel kurtarma akışı

İzlediğim kısa sürüm şöyleydi:

1. Disk Drill’i yükleyin.
  2. Orijinal SD kartı bir kart okuyucu ile bağlayın.
  3. Disk Drill’i açın.
  4. Aygıt listesinden kartı seçin, Search for lost data düğmesine basın, ardından Advanced Camera Recovery seçeneğini seçin.
  5. Taramanın bitmesini bekleyin. Kart garip davranmaya başlamadıkça işlemi erken durdurmayın.
  6. Görünenleri önizleyin.
  7. Dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın.

Son kısım önemli. Kurtarılan dosyaları aynı hafıza kartına geri kaydetmeyin. Bilgisayarınıza, harici bir SSD’ye ya da başka herhangi bir yere kaydedin.

Yazılımın hâlâ mantıklı olduğu durumlar

Sorun fiziksel değil de mantıksal olduğunda, kendiniz kurtarma yapmanız genelde en iyi sonucu verir. Şöyle durumlar gibi:

• yanlışlıkla silme
  • hızlı biçimlendirme
  • dosya sistemi bozulması
  • kartın RAW duruma geçmesi
  • kamera hatasından sonra dosyaların kaybolması

Kart dışarıdan epey bitik görünse bile, bu durumlarda yazılımın görüntüleri kurtardığını gördüm.

Ne zaman durup bir laboratuvara göndermeli

Bir noktadan sonra kendi başınıza daha fazla şey denemek, şansınızı azaltmaya başlar.

Şunlardan herhangi biri oluyorsa ben durur ve bir kurtarma hizmetine giderdim:

1. Kartta gözle görülür fiziksel hasar var.
  2. Takıldığında hızla ısınıyor.
  3. Bilgisayar onu hiç algılamıyor.
  4. Tarama sırasında bağlantısı sürekli kopuyor.
  5. Kamera donanım seviyesinde hatalar bildiriyor.
  6. Görüntülerin parasal ya da müşteri açısından değeri var ve kötü bir riski göze alamıyorsunuz.

Bu aşamada evde tekrar tekrar denemek, insanların kötü durumdaki bir kartı daha da kötü hale getirmesinin en yaygın yoludur. Bir laboratuvarda çipe doğrudan erişim sağlayan ekipman olabilir ve normal yazılımın yapamayacağı şekillerde veri çekebilirler.

Ben olsam sırayla ne yapardım

Lafı dolandırmayan sürümü istiyorsanız:

1. Kartı kullanmayı bırakın.
  2. Kameradan çıkarın.
  3. Kamera USB portu yerine kart okuyucu kullanın.
  4. Dosya Gezgini’ni, ardından Disk Yönetimi’ni kontrol edin.
  5. Kart algılanıyorsa, video kurtarma için yapılmış yazılımla tarayın.
  6. Başka bir sürücüye kurtarın.
  7. Kart kararsızsa, sıcaksa, görünmüyorsa veya fiziksel olarak hasarlıysa, orada durun.

Bu sıra, beni insanların genelde yaptığı aptalca hareketlerden kurtardı. Asıl önemli olan hız, ardından da kendini tutmak. Karta yeni veri yazmaya başladığınız anda işler hızla kötüleşir.

Videoların kaybolduğunu varsaymadan önce basit kontrollerle başlayın.

Aktarım başarısız olduysa, dosyalarınız hâlâ kartta olabilir ancak gizlenmiş, yeniden adlandırılmış ya da bozulmuş bir klasör yapısının içinde duruyor olabilir. Önce SD kartı bir kart okuyucuya takar, sonra varsa ikinci bir bilgisayarda kontrol ederdim. Ayrıca Dosya Gezgini’nde gizli dosyaları gösterme seçeneğini açın. Dizin bozulduğunda DCIM klasörlerinin boş görünmesine rastladım.

@mikeappsreviewer’dan biraz farklı düşündüğüm bir nokta var: Kart hâlâ kararlı şekilde okunuyorsa, önce kartın görünen tüm içeriğini bilgisayarınıza kopyalardım. Bunu bir kez yapın. Dosyaları sürükleyip taşımayın, kes-yapıştır kullanmayın. Düz bir salt okunur kopya, kart daha sonra bozulmaya başlarsa size daha güvenli bir çalışma kopyası sağlar.

Ardından kartı CHKDSK ile dikkatlice inceleyin. Bunu önermekten hoşlanmayanlar olduğunu biliyorum ve ölmekte olan bir kart için buna katılıyorum, atlayın. Ancak kart kararlıysa ve Windows bir dosya sistemi görüyorsa, chkdsk /f benim için daha önce kayıp dizin girdilerini geri getirdi. Silinmiş klipleri iyi kurtarmaz ama bazen kayıp görünen dosyaların yeniden görünmesini sağlar. Kart RAW görünüyorsa bunu yapmayın.

Videolar silindiyse ya da dosya tablosu hasarlıysa, Disk Drill SD karttan video kurtarma için sağlam bir seçimdir. Bunu görünürlük kontrollerinden sonra kullanırdım, ilk adım olarak değil. Kartı tarayın, açılabilenleri önizleyin, ardından sabit diskinize kurtarın.

Şu işaretleri de kontrol edin:

1. Dosyalar 0 KB görünüyorsa, bu bozulmaya işaret eder.
  2. Kartta kullanılan alan hâlâ yüksek görünüyorsa, dosyalar gizli ya da sahipsiz kalmış olabilir.
  3. Kamera klipleri oynatıyor ama bilgisayar oynatmıyorsa, sorun çoğunlukla klasör yapısı ya da codec işlemededir.
  4. Bilgisayar biçimlendirme istiyorsa, dosya sistemi hasarlıdır.

Görsel bir adım adım anlatım isterseniz, başarısız bir aktarımdan sonra SD kart video kurtarma için bu YouTube rehberi yaygın kontrolleri ve kurtarma akışını oldukça iyi anlatıyor.

En önemli şey, kartı şimdi kullanmayı bırakın. Her yeni yazma işlemi şansınızı biraz daha düşürür.

Bunu @mikeappsreviewer ve @sterrenkijker’dan biraz farklı ele alırdım.

Kartı ‘düzeltebilecek’ herhangi bir şey çalıştırmadan önce, bilgisayarınız hâlâ SD kartı algılıyorsa önce kartın birebir bayt düzeyinde bir imajını alın. Bu, üzerinde çalışabileceğiniz dondurulmuş bir kopya sağlar ve doğrudan orijinal ortam üzerinde denemeler yapmaktan çok daha güvenlidir. Windows’ta USB Image Tool veya HDD Raw Copy Tool bunu yapabilir. Mac/Linux’ta ise dd ya da kart sorunluysa ddrescue kullanın. Kart tarama sırasında bozulmaya başlarsa, bunu önce yapmış olmayı isteyeceksiniz.

Ardından birkaç şeyi karşılaştırın:

1. Kartta kullanılan alan hâlâ yaklaşık olarak aynı görünüyor mu?
  2. Kayıp videolar yalnızca bilgisayarda mı görünmüyor, ama kamerada hâlâ görülebiliyor mu?
  3. Aktarım uygulaması dosyaları kopyalamak yerine belki de ‘taşıdı’ mı?

İnsanların düşündüğünden daha sık sorun çıkaran son nokta bu. Bazı içe aktarma araçları aktarım sonrası kaynak klipleri kaldırır ve aktarım yarıda çöktüyse, her iki tarafta da eksik dosyalarla karşılaşabilirsiniz. Aşırı sinir bozucu.

CHKDSK fikrine biraz katılmadığım bir nokta var: Dosyalar açıkça yalnızca dizin hasarı nedeniyle gizlenmiş görünmüyorsa ve kartın imajını zaten almadıysanız, bundan kaçınırdım. CHKDSK bazen bir dosya sistemini medya kurtarma açısından her zaman faydalı olmayan şekillerde ‘temizleyebilir’.

Ayrıca önce bilgisayarınızı kontrol edin:

• video dosya uzantılarını doğrudan arayın: .mp4, .mov, .mts, .avi
  • içe aktarma klasörünü, geçici klasörleri ve Geri Dönüşüm Kutusu’nu kontrol edin
  • doğru tarih/saatli tuhaf dosya adlarına veya kısmi dosyalara bakın

Kart imajı alındıysa ve orijinaller hâlâ görünmüyorsa, evet, Disk Drill SD kart video kurtarma için makul bir sonraki adım. Mümkünse canlı kartı değil, imaj dosyasını tarardım. Bu, riski biraz azaltır.

Kurtarılan dosyalar oynatılmıyorsa, bozuk olduklarını varsaymadan önce VLC’yi deneyin. VLC, diğer oynatıcıların reddettiği yarı bozuk birçok klibi açar.

Ayrıca, bu başlık temel olarak başarısız bir aktarım sonrasında SD karttan silinen videoları kurtarma hakkında, bu yüzden aktarım çökmesinden sonra insanların neler gördüğüne dair daha fazla örnek istiyorsanız bunu da okumaya değer.

@cazadordeestrellas ile bir konuda aynı fikirdeyim: kart biraz bile kararsızsa önce imaj almak en güvenli adımdır. Zaten elinizde tam bir imaj yoksa, dosya sistemini onarmanın sonraki kurtarmayı daha da karmaşık hale getirebileceği için CHKDSK konusunda @sterrenkijker kadar ikna olmuş değilim.

Ek olarak ekleyeceğim bir kontrol daha var: karta kameranızda tekrar bakın. Orada küçük önizlemeler hâlâ görünüyorsa, klipler aslında hiç silinmemiş olabilir. Bazen bilgisayar sadece klasör dizininde ya da tam codec/container varyantında takılır.

Tarama yapacaksanız, Disk Drill’i imaj üzerinde ya da kartta salt okunur şekilde kullanın.

Disk Drill’in artıları:

• SD kartlarda iyi
  • kurtarılabilir videoları önizler
  • stresliyseniz yeterince basit
  • silinmiş verilerin yanı sıra kayıp bölümleri/dosya kayıtlarını bulabilir

Eksileri:

• derin taramalar biraz zaman alabilir
  • kliplerin üzerine yazıldıysa video kurtarma garanti değildir
  • önizleme her zaman tamamen oynatılabilir dışa aktarım anlamına gelmez
  • ücretli kurtarma sınırları sürüme bağlı olarak önemlidir

Ayrıca kurtarılan klipleri tamamen bozuk ilan etmeden önce VLC’de test edin. Bazı bozuk denilen dosyalar normal oynatıcılarda sadece seçicidir.

Bu yüzden benim sıralamam şöyle olurdu: kamerada kontrol et, kartın imajını al, kullanılan alanı incele, sonra ancak bundan sonra Disk Drill ile tara.