Biçimlendirdikten Sonra Hafıza Kartındaki Silinmiş GoPro Videosunu Kurtarabilir Miyim?

GoPro hafıza kartımı yanlışlıkla biçimlendirdim ve yakın zamandaki bir geziden önemli videoları kaybettim. Hiçbir şeyin üzerine yazmak istemediğim için SD kartı hemen kullanmayı bıraktım. Biçimlendirmeden sonra silinen GoPro görüntülerini kurtarmanın güvenli bir yolu var mı ve hangi kurtarma yazılımı veya adımlar dosyaları geri alma konusunda bana en iyi şansı verir?

Evet, bu berbat. Ben de buna benzer bir SD kart paniği yaşadım ve ilk hamle basit. Kartı şimdi kullanmayı bırakın.

Daha fazla klip çekmeyin. Biçimlendirmeyin. Henüz onarım araçları çalıştırmayın. Bu kartlarda, silinen GoPro görüntüleri genelde yeni veriler üstüne yazılana kadar orada kalır. Kayda devam ederseniz, şansınız hızla düşer.

Önce şunları kontrol edin

1. Bir GoPro aboneliğiniz varsa oturum açın ve bulut Medya Kitaplığınızı ve Çöp Kutusu klasörünü kontrol edin.
  2. Kartı tekrar GoPro'ya takın ve kameranın kendi onarım istemini sunup sunmadığına bakın.
  3. LRV dosyalarını arayın. Bunlar küçük önizleme kopyalarıdır. Kaliteleri düşük, evet, ama tam dosya kullanılamaz durumdayken bir klibi kurtardıklarını gördüm.

Dosyalar kart görünümünde yoksa

Ben Disk Drill'i denerdim. Onu bir kez kamera görüntülerinde kullandım ve beklediğimden daha iyi sonuç verdi. GoPro işleri için denemeye değer olan kısmı Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur.

Bu mod aksiyon kameraları için önemlidir çünkü GoPro video dosyaları genelde kartın geneline yayılmış çok sayıda parça halinde olur. Bazı kurtarma uygulamaları dosyanın parçalarını bulur, sonra videoyu oynatılabilir bir şeye dönüştürme aşamasında başarısız olur. Sonunda açılmayan, yarısında donan veya dışa aktarılırken bozuk çıkan bir kliple kalırsınız.

Gördüğüm kadarıyla bu mod, parçalı kayıtların yaygın olduğu aksiyon kameraları, dronlar ve araç kameraları gibi cihazlar için tasarlanmış. MP4 ve LRV gibi GoPro biçimlerini destekliyor; burada onu listenin üst sıralarına koymamın ana nedeni de bu.

Kurtarma sırasında yapacağım şeyler

1. Bir kart okuyucu kullanın. Buna, GoPro'yu doğrudan bilgisayara takmaktan daha çok güvenirim.
  2. Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin. SD karta hiçbir şeyi geri yazmayın.
  3. Kart hata veriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya kararsız davranıyorsa önce tam bir bayt bayt imaj alın. Taramayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde yapın.

Videolar kaybolduktan sonra çok fazla kayıt yapmadıysanız, hâlâ makul bir şansınız var. Kusursuz değil. Yine de denemeye değer.

Evet, biçimlendirme hızlı yapıldıysa şansınız hâlâ fena değil. GoPro ve SD kartlar genelde önce yalnızca dosya dizinini temizler. Yeni çekimler üzerine yazana kadar video verisi yerinde kalır. Kullanımı hemen durdurmanız doğru hareket olmuş.

@mikeappsreviewer ile bir noktada aynı fikirdeyim, kartı ellemeyin. İstemler için tekrar GoPro’ya takma konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Şu anda kamerayı kullanmazdım. Bilgisayarda iyi bir USB kart okuyucu kullanın ve kamerayı devre dışı bırakın.

Benim sıradaki adımlarım şöyle olurdu.

1. Önce kartın sağlığını kontrol edin.
    Windows’ta, H2testw gibi bir aracı yalnızca klonlanmış görüntü üzerinde kullanın, orijinal kartta değil. Mac’te, okuyucunuz destekliyorsa SMART değerlerini kontrol edin. Kart kararsızsa, önce USB Image Tool veya ddrescue gibi bir araçla klonlayın.

2. SD kartın tam bir görüntüsünü oluşturun.
    Bu, insanların düşündüğünden daha önemli. Kurtarma yazılımı bir görüntü dosyasını taradığınızda daha iyi çalışır ve tarama sırasında kart bozulmaya başlarsa orijinali güvende tutmuş olursunuz. Kart 64GB ise 64GB’lık bir görüntü alın. Sıkıcı bir adım ama insanı kurtarır.

3. Görüntüyü video için geliştirilmiş kurtarma yazılımıyla tarayın.
    Disk Drill burada sağlam bir tercih, özellikle aksiyon kamerası görüntüleri için. GoPro dosyaları sık sık parçalanır ve normal silinen dosya kurtarma araçları MP4’lerin bazı kısımlarını kaçırır. Disk Drill hem .MP4 hem de .THM dosyalarını bulursa, hepsini karta geri değil başka bir sürücüye kurtarın.

4. Onarımdan sonra oynatmayı kontrol edin.
    Bazı kurtarılan GoPro MP4 dosyaları doğru boyutta görünür ama açılmaz. Böyle olursa, referans dosyası olarak aynı GoPro ayarlarıyla çekilmiş başka bir klibi kullanarak untrunc veya bir video onarım aracı deneyin. Aynı çözünürlük ve fps önemli.

5. Bölünmüş dosyaları arayın.
    GoPro uzun kayıtları sık sık parçalara böler. Bir dosya gitmişse sonraki parça hâlâ duruyor olabilir. Yalnızca dosya adına değil, tarih ve boyuta göre de arayın.

Kamera kartı kurtarma ve silinen GoPro videolarını geri getirme konusunda temiz, adım adım bir anlatım istiyorsanız şu rehbere göz atmaya değer, kayıp GoPro görüntüleri için bu kamera SD kart kurtarma eğitimini izleyin

İnsanların kaçırdığı bir nokta daha var. Tam biçimlendirme, hızlı biçimlendirmeden daha kötüdür. GoPro’nun normal biçimlendirme seçeneğini kullandıysanız, çoğu zaman hâlâ kurtarılabilir. Bilgisayarda biçimlendirip yeni bir dosya sistemi ve test dosyaları yazdıysanız, ihtimal hızla düşer.

Yani evet, kurtarma hâlâ mümkün. Önce kartın görüntüsünü alın. Görüntüyü Disk Drill ile tarayın. Sonuçları başka yere kaydedin. Görüntüler vazgeçilmezse ve kart bağlantıyı kesmeye başlıyorsa ya da tıklama sesi çıkarıyorsa, durun ve daha kötü hale getirmeden önce profesyonel bir laboratuvara gönderin.

Evet, muhtemelen. Kartın kullanımını hemen durdurmanız, yapabileceğiniz en akıllıca şeydi.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque ile aynı fikirdeyim, ama kurtarmadan önce çok fazla “kontrol” yapma konusunda biraz daha az ikna olmuş durumdayım. Her ekstra bağlama, tarama veya kamera istemi, karta garip şekillerde dokunulması için bir fırsat daha demek. Ben olayı olabildiğince basit tutardım.

Benim farklı yapacağım şeyler:

• Adaptör üzerinde fiziksel bir yazma koruma anahtarı varsa SD kartı kilitleyin
  • Rastgele bağlantıyı kesmeyen bir kart okuyucu kullanın
  • Kurtarmayı yalnızca bilgisayardan yapın
  • Verileri sabit diskinize kurtarın, asla yeniden GoPro kartına yazmayın

Ayrıca sonucu yalnızca dosya adlarına bakarak değerlendirmeyin. GoPro klipleri genelde geri geldiğinde genel adlarla gelir veya hiç klasör yapısı olmayabilir. Kurtarılan dosyaları boyuta göre sıralayın ve önizlemelerini manuel olarak yapın. Birçok kişi, orijinal adlandırmayı beklediği için görüntülerini gözden kaçırır.

Biçimlendirme kamerada yapıldıysa, kurtarma ihtimali genelde insanların düşündüğünden daha iyidir. Eğer bilgisayarda tam biçimlendirme yaptıysanız, evet, bu daha zorludur. Yine de imkânsız değil, sadece daha az temiz bir kurtarma olur.

Disk Drill burada makul bir seçim çünkü temel silinen dosya kurtarma uygulamalarına göre kamera medyasında daha iyi sonuç verme eğilimindedir. Ayrıca .THM yan dosyalarına ve düşük çözünürlüklü proxy içeriklere de dikkat ederdim; çünkü bunlar, kurtarılan MP4 dosyasının hangi klibe ait olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Başka bir gerçek dünya örneği isterseniz, şu da faydalı bir okuma: Pratik çözümler içeren GoPro Hero 8 kayıp video kurtarma konusu

Yani evet, güvenli yöntem mi? Büyük ölçüde evet. Güvenli demek şu anlama gelir: artık kullanmamak, yazmamak, başka bir sürücüye kurtarmak ve sadece orada mı diye bakmak için kartı durmadan kurcalamamak.

Evet, biçimlendirmeden sonra GoPro videolarını hâlâ kurtarabilirsiniz, ancak bazı kişilerin önerdiği bir şeyi atlarım: klasörleri kontrol etmek ya da kameranın onarım istemini beklemek için kartı tekrar tekrar takıp çıkarmakla uğraşmazdım. @suenodelbosque, @stellacadente ve @mikeappsreviewer kartı kullanmadan bırakma konusunda haklı, ancak bana göre en güvenli yol daha fazla müdahale değil, daha az temas etmektir.

İnsanların GoPro kartlarıyla ilgili sıkça gözden kaçırdığı birkaç şey:

• GoPro görüntüleri exFAT ayırma kalıntılarında bulunabilir, bu yüzden normal bir dosya tarayıcısının boş göstermesi pek bir şey ifade etmez.
  • Kurtarılan bazı klipler aslında sorunsuzdur, ancak MP4 başlığı bozuktur, bu yüzden onarılana kadar bozuk gibi görünürler.
  • Kart kamera içinde biçimlendirildiyse, kurtarma olasılığı genellikle bir bilgisayarda uzun/tam biçimlendirme yapılmasına göre daha iyidir.

Benim yapacağım şey:

1. Kamera yerine düzgün bir USB kart okuyucu kullanın.
  2. Mümkünse, bir adaptör kilidiyle SD kartı salt okunur yapın.
  3. Kamera medyasını anlayan bir araçla tarayın. Disk Drill burada mantıklı bir seçenektir.
  4. Her şeyi bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kurtarın.
  5. Kurtarılan MP4 dosyaları oynatılmıyorsa, işe yaramaz olduklarını varsaymadan önce ffmpeg ile yeniden çoklamayı deneyin.

Disk Drill artıları:

• Silinmiş/biçimlendirilmiş kamera dosyalarını bulmada iyi
  • Sonuçları önizlemek ve sıralamak genellikle kolay
  • Parçalanmış medyayı temel silme geri alma araçlarından daha iyi kurtarabilir

Disk Drill eksileri:

• Verilerin üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz
  • Derin taramalar büyük kartlarda biraz zaman alabilir
  • Bazı dosyalar kurtarmadan sonra ayrı bir video onarımı gerektirebilir

Kısacası: kartı kullanmayı hemen bıraktıysanız, şansınız hâlâ oldukça iyi.