Canon kameramın SD kartından önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve şimdi onları gerçekten geri kurtarmam gerekiyor. Fotoğraflar kişisel anılarımı ve iş için ihtiyaç duyduğum birkaç görseli içeriyor, bu yüzden daha fazla veri kaybına neden olmadan SD karttan silinen Canon kamera fotoğraflarını geri yüklemenin en iyi yolunu arıyorum.
Canon SD kartlarından daha önce silinmiş çekimleri geri aldım ve ilk adım sıkıcı ama önemli. Kartı hemen şimdi kullanmayı bırakın. Test fotoğrafı yok. Kısa klip yok. Gerektiğinden fazla kamerada kurcalamayın. Kamera ya da bilgisayarınız biçimlendirmeyi isterse bunu görmezden gelin. Çoğu Canon kurulumunda, bir fotoğrafı silmek önce dizin girişini kaldırır. Görüntü verisi genelde üzerine yeni dosyalar yazılana kadar yerinde kalır.
Kartı kameradan çıkarın. Tam boyutlu bir SD kartsa, yandaki küçük anahtarı kontrol edin ve kilit konumuna getirin. Bu tek başına hiçbir şeyi kurtarmaz. Önemli olan, kazara yazma ihtimalini azaltmasıdır.
Sonra kartı bir kart okuyucu ile bilgisayara takın. Kurtarma işlemi için Canon gövdeyi USB üzerinden bağlamayı pas geçerdim. Kart okuyucu genelde yazılıma karta daha temiz erişim sağlar. Ayrıca SD karta hiçbir şeyi geri yazmayın. Windows'ta CHKDSK çalıştırmayın ve kurtarmadan önce Mac'te First Aid kullanmayın. Bu araçlar dosya sistemini onarmaya çalışır. Silinen fotoğrafları kurtarmak için tasarlanmadılar ve bunun gibi durumları mahvettiklerini gördüm.
Kurtarma için dosya kurtarma yazılımı kullanın. Disk Drill, Canon kartı için bakacağım seçeneklerden biri olurdu çünkü RAW dahil yaygın fotoğraf formatlarını okur ve kurtarmadan önce önizleme gösterir. Önizleme insanların düşündüğünden daha önemlidir. Bir dosya önizlemede açılıyorsa, şansınız daha yüksektir. Gördüğünüz tek şey rastgele dosya adlarından oluşan bir yığınsa, tahmin yürütüyorsunuz demektir.
Genelde akış şu şekildedir:
- Kurtarma uygulamasını SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
- Canon SD kartı bir kart okuyucu ile takın.
- Kurtarma yazılımında SD kartı seçin.
- Tam veya evrensel tarama çalıştırın.
- Silinen ya da kaybolan dosyalar bölümünü açın.
- Fotoğraflar ve RAW formatları için filtre uygulayın.
- Bulduklarınızı önizleyin.
- Dosyaları aynı karta geri değil, bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kurtarın.
Kartı son şansınız gibi görmeden önce, insanların unuttuğu bariz yerleri kontrol edin. Görüntüleri daha önce bir bilgisayara kopyaladıysanız, Windows'ta Geri Dönüşüm Kutusu'na veya Mac'te Çöp Kutusu'na bakın. Ayrıca açıksa yedekleri ve eşitleme hizmetlerini de kontrol edin; örneğin File History, Time Machine, Google Drive, iCloud, OneDrive veya Canon'un image.canon hizmeti. İnsanların bir çekimin tamamen gittiğini sanıp sonra unuttukları bir bulut klasöründe yarısını bulduklarını gördüm.
Silme işlemi yakın zamanda olduysa ve kart sonrasında kullanılmadan kaldıysa şansınız daha iyidir. Üzerine çekim yapmaya devam ettiyseniz, bazı fotoğraflar yine de geri gelebilir ama diğerleri zarar görmüş veya tamamen gitmiş olabilir çünkü yeni veriler üzerlerine yazılmıştır. Kısacası, kartı kullanmayı bırakın, tarayın, iyi görünenleri önizleyin ve kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin. Fotoğraflarınızı geri alırsanız, o kartı günün geri kalanında kullanmayı bırakırdım. Bazı kartlar sorun çıkarmak için en kötü zamanı seçer ve evet, berbat bir durumdur.
Silme işlemi kamera içinde olduysa, en iyi seçeneğiniz dosya sistemi onarımı değil, dosya oyma yöntemidir. Karta yazma yapmaktan kaçınma konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Ancak bir konuda biraz farklı düşünüyorum. Fotoğraflar iş için önemliyse, önce SD kartın birebir bayt kopyasını alırdım. Taramayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde yapın. Bir kurtarma uygulaması hata verirse veya kart okuyucunuz bağlantıyı keserse, yine de kaynağı korumuş olursunuz.
Bir kart okuyucu kullanın. Windows’ta USB Image Tool veya HDD Raw Copy gibi araçlar imaj oluşturmaya yardımcı olur. Mac’te, ne yaptığınızı biliyorsanız Disk Utility veya dd işe yarar. Ardından Disk Drill’i imaj dosyasına veya kartın kendisine karşı çalıştırın. Derin tarama, hızlı taramaya göre Canon ortamlarından daha fazla CR2, CR3, JPG ve MOV dosyası bulma eğilimindedir. Bulunanları önizleyin. Önizlemeler başarısız olursa, bu dosyalar genellikle eksik veya üzerine yazılmıştır.
İnsanların atladığı bir nokta daha var. Canon’un çift format yazıp yazmadığını kontrol edin, yani JPG artı RAW. Bazen JPG dizinden kaybolur ama RAW hâlâ durur ya da tam tersi olur. Sonuçları dosya türüne ve boyuta göre sıralayın. Canon RAW dosyaları genellikle çok daha büyüktür, bu yüzden kurtarılan çok küçük dosyalar çoğu zaman işe yaramaz.
Kart hata gösteriyorsa, rastgele uygulamalar denemeyi bırakın. Arızalanan bir SD kartta tekrar tekrar okuma yapmak, insanların durumu daha da kötüleştirmesinin yollarından biridir. Bu noktada önce klonlayın, sonra kurtarın.
Kameradaki SD karttan silinen dosyaları kurtarmaya yönelik sade bir rehber için şu video fena değil, bu kamera SD kart fotoğraf kurtarma anlatımını izleyin.
@mikeappsreviewer ve @sternenwanderer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey: Kartın bilgisayarınızda gerçekten beklenen kapasitede görünüp görünmediğini kontrol edin. 64 GB’lık bir kart birden garip bir kapasitede görünüyorsa ya da sürekli bağlantısı kopuyorsa, onu saatlerce tekrar tekrar taramayın. Bu, silinen fotoğraf sorunundan çok olası bir kart arızası sorunudur.
Ayrıca hemen peş peşe 5 farklı kurtarma uygulaması çalıştırmaya da takılıp kalmazdım. İnsanlar bunu yapıyor ve sonunda yinelenen gereksiz dosyaları ayıklamakla vakit kaybediyor. Tek bir sağlam araç seçin, tarayın, önizlemeleri dikkatle inceleyin, önce gerçek dosyaları kurtarın, sonra yalnızca gerekirse başka şeyler deneyin. Bunun için Disk Drill oldukça makul bir başlangıç noktasıdır çünkü Canon JPG, CR2, CR3 ve video formatlarını iyi şekilde işler ve önizlemeyi kolaylaştırır.
Ayrıca, bu fotoğraflar iş içinse editörünüzün veya DAM uygulamanızın küçük görselleri içe aktarıp aktarmadığını ya da önbelleğe alınmış önizlemeler oluşturup oluşturmadığını kontrol edin. Lightroom, Bridge, hatta bazı Windows/macOS önbellekleri bazen tam kurtarma başarısız olduğunda size en azından küçük sürümler verebilir. İdeal değil ama hiç yoktan iyidir.
Ve kart tek bir çekimden sonra kamerada silindiyse, kurtarılan dosyalar özgün dosya adları veya klasörler olmadan geri gelebilir. Bu normaldir, mutlaka kötü bir işaret değildir.
Bunu okuyan diğer kişiler için, bu temel olarak Canon SD kart fotoğraf kurtarma hakkında faydalı bir tartışma.
Dolaylı olarak değinilen bir kontrol daha eklerdim: kurtarılan birkaç dosyayı bir hex görüntüleyicide açın ya da en azından kurtarma sonrası meta verileri inceleyin. EXIF tarihleri, kamera modeli ve boyutlar mantıklı görünüyorsa, büyük olasılıkla gerçek dosyaları kurtarmışsınızdır. Her şey sıfır baytsa, çok küçükse veya meta veriler eksikse, bu genellikle kısmi üzerine yazma ya da veri oyma işleminden kaynaklanan yanlış pozitifler anlamına gelir.
Daha fazla taramanın her zaman yardımcı olduğu fikrine biraz katılmıyorum. Sağlıklı bir kartta evet, ama sorunlu bir ortamda tekrarlanan tam taramalar kurtarma fırsatınızı boşa harcayabilir. Mümkünse bir kez klonlayın, ardından o kopya üzerinde çalışın.
@sternenwanderer, @hoshikuzu ve @mikeappsreviewer zaten temel kurtarma akışını anlattığı için, benim ek tavsiyem sonuçları hemen JPG, CR2/CR3 ve video olarak ayırmanız olur. Canon videoları ve RAW dosyaları büyüktür; depolama alanınız kısıtlıysa her şeyi birbirine karıştırıp önemli şeyleri yanlışlıkla atlamak istemezsiniz.
Disk Drill burada sağlam bir seçenektir.
Artıları:
- kolay önizleme
- Canon RAW ve yaygın video biçimlerini destekler
- stres altındaysanız ve hızlı bir ön değerlendirme istiyorsanız yeterince basit
Eksileri:
- derin taramalar çok sayıda kopya döndürebilir
- dosya adları ve klasör yapısı geri gelmeyebilir
- kart fiziksel olarak arızalanıyorsa, yazılım tek başına onu kurtaramayabilir
Önizlemeler birden fazla dosyada bozuk görünüyorsa, daha fazla deneme yapmadan durun ve profesyonel bir laboratuvarı değerlendirin. İşte kendi başına çözüm denemelerinin pahalıya mal olabileceği nokta budur.