Czy można odzyskać pliki z pendrivea po usunięciu?

Przypadkowo usunąłem ważne dokumenty i zdjęcia z mojego pendrive’a i zbyt późno zdałem sobie sprawę, że nie miałem kopii zapasowej. Naprawdę potrzebuję pomocy, aby ustalić, czy usunięte pliki z pamięci flash USB można odzyskać i jakie kroki powinienem podjąć od razu, aby nie pogorszyć sytuacji.

Usunięte pliki na dysku USB

Tak, też mi się to zdarzyło. Usuwasz coś, wyciągasz dysk, podłączasz go z powrotem, a potem wpatrujesz się w folder, jakby miał nagle zmienić zdanie.

Najważniejsze jest proste. Przestań teraz cokolwiek zapisywać na USB.

Nie kopiuj na niego plików. Nie formatuj go. Nie odzyskuj plików z powrotem na ten sam nośnik. Na większości dysków USB usunięte pliki nie trafiają do zwykłego Kosza systemu Windows. System plików oznacza to miejsce jako wolne, a stare dane często tam pozostają, dopóki coś nowego ich nie nadpisze.

Więc jeśli zareagowałeś odpowiednio wcześnie, szanse nadal są całkiem niezłe.

Szybkie sprawdzenia przed użyciem programu do odzyskiwania

Poświęciłbym najpierw dwie minuty na te rzeczy.

1. Włącz pokazywanie ukrytych elementów w Eksploratorze plików, a potem ponownie otwórz USB.
  2. Poszukaj ukrytych folderów o nazwach $RECYCLE.BIN, RECYCLER, RECYCLED lub .Trashes, jeśli dysk był używany z komputerem Mac.
  3. Sprawdź foldery synchronizacji z chmurą lub inne miejsce kopii zapasowej, do którego mogłeś wcześniej skopiować te pliki.
  4. Na razie nie używaj narzędzi naprawczych, chyba że USB jest nieczytelne i masz już skopiowane to, co ważne.

Widziałem przypadki, w których pliki wcale nie zniknęły. Były ukryte przez błędne atrybuty, usterkę albo jakieś śmieciowe malware. Sztuczka z folderem kosza nie działa na wielu pendrive’ach, jasne, ale zajmuje prawie zero czasu.

Jeśli pliki naprawdę zniknęły

Wtedy przeszedłbym do programu do odzyskiwania danych.

Miałem lepsze wyniki z Disk Drill niż z typowymi darmowymi narzędziami, które ludzie wrzucają w komentarzach bez żadnego testowania. Działa z FAT32, exFAT i NTFS, co obejmuje większość pendrive’ów, których ludzie używają. Pozwala też podejrzeć pliki przed przywróceniem, a ta część ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.

Podstawowy przebieg odzyskiwania

1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze, nie na dysku USB.
  2. Podłącz USB i wybierz go w aplikacji.
  3. Uruchom skanowanie utraconych plików.
  4. Sprawdź podgląd tego, co się pojawi.
  5. Wybierz pliki, które chcesz odzyskać.
  6. Zapisz je na komputerze lub innym dysku, nigdy na tym samym USB.

Nauczyłem się tego lata temu w bolesny sposób. Zapisywanie odzyskanych plików z powrotem na tym samym pendrivie to sposób na skasowanie kolejnej partii rzeczy, które próbowałeś uratować. Myślisz, że naprawiasz bałagan, a tak naprawdę niszczysz dowody.

Dlaczego podgląd ma znaczenie

To część, której ufam najbardziej.

Jeśli plik otwiera się w podglądzie i wygląda normalnie, szanse na odzyskanie zwykle są lepsze. Jeśli skan pokazuje też oryginalne nazwy plików i strukturę folderów, tym lepiej. Jeśli dostajesz tylko ogólnie ponazywane pliki, odzyskanie nadal może się udać, chociaż sortowanie wyników szybko staje się irytujące. Ze zdjęciami zwykle da się to ogarnąć. Mieszane dokumenty biurowe, PDF-y i losowe pliki projektowe to już mniej przyjemna sprawa.

O Windows File Recovery

Możesz też spróbować narzędzia Windows File Recovery od Microsoftu. Działa, tak jakby, jeśli nie przeszkadza ci wiersz poleceń i surowe wyniki. Użyłem go kiedyś na starym dysku NTFS i spędziłem więcej czasu na czytaniu składni niż na odzyskiwaniu danych. Jeśli CMD ci nie przeszkadza, w porządku. Jeśli tak, pomiń ten objazd.

Nie uruchamiaj najpierw CHKDSK

Wstrzymałbym się z CHKDSK.

Pomaga przy problemach z systemem plików, ale odzyskiwanie usuniętych plików to inne zadanie. Najpierw odzyskiwanie. Naprawa później. Widziałem, jak Windows „naprawiał” dysk i zostawiał po tym mniej użytecznych wyników odzyskiwania. Nie za każdym razem, ale wystarczająco często, żebym przestał robić to w tej kolejności.

Co zrobiłbym na twoim miejscu

Zostaw USB w spokoju. Szybko sprawdź ukryte elementy i te foldery w stylu kosza. Jeśli nic się nie pokaże, przeskanuj dysk za pomocą Disk Drill. Przywróć wszystko do innej lokalizacji.

Mniejsze użycie po usunięciu zwykle oznacza lepsze wyniki. Jeśli po zniknięciu plików zdążyłeś już coś skopiować na dysk, szanse spadają. Mimo to nadal warto zrobić skan.

Tak, usunięte pliki z pendrive’a często da się odzyskać, jeśli odpowiednio szybko przestałeś używać nośnika.

Dodałbym tylko jedną małą rzecz do tego, co napisał @mikeappsreviewer. Jeśli pliki zostały usunięte za pomocą Shift+Delete na komputerze albo skasowane na innym urządzeniu, pomiń szukanie w koszu, chyba że wiesz, że USB było do tego skonfigurowane. Na większości pendrive’ów usunięte wpisy trafiają od razu do wolnej przestrzeni.

Ja zrobiłbym to w takiej kolejności:

1. Odłącz USB.
  2. Podłącz je do stabilnego komputera, a nie do telewizora, samochodu, drukarki ani przypadkowego adaptera.
  3. Najpierw utwórz obraz bajt po bajcie całego nośnika, jeśli pliki są naprawdę ważne.
  4. Jeśli to możliwe, uruchom odzyskiwanie na obrazie, a nie na oryginale.

To ważne, bo tanie pendrive’y potrafią paść całkowicie. Widziałem nośniki, które w ciągu jednego popołudnia przeszły od działania do całkowitej nieczytelności.

Jeśli chodzi o narzędzia, Disk Drill to solidny wybór, bo obsługuje popularne systemy plików USB i oferuje podgląd plików. Recuva nadaje się do prostych przypadków usunięcia, ale z mojego doświadczenia pomija różne rzeczy na uszkodzonych nośnikach exFAT. PhotoRec znajduje więcej surowych plików, ale nazwy plików często znikają, co jest uciążliwe przy dokumentach.

Jeśli chcesz instrukcję krok po kroku, ten wideo poradnik odzyskiwania danych z pendrive’a USB jasno pokazuje cały proces.

Jeśli pendrive pokazuje 0 bajtów, prosi o sformatowanie albo sam się rozłącza, przestań działać samodzielnie i najpierw wykonaj jego obraz. Na tym etapie sytuacja szybko się komplikuje.

Tak, to możliwe, ale nie ma gwarancji. Usunięcie pliku z pendrive’a zwykle tylko usuwa wpis o pliku, a nie same dane od razu. Więc jeśli od tego czasu niewiele korzystałeś z USB, nadal są na to całkiem duże szanse.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @sonhadordobosque, ale mocniej podkreślę jeszcze jedną rzecz: jeśli pliki są naprawdę ważne, najpierw zrób obraz pendrive’a, zanim zaczniesz eksperymentować. Ludzie to pomijają, potem uruchamiają 3 różne programy do odzyskiwania, a zanim skończą, nośnik jest już w połowie zajechany.

Nie zakładaj też, że jedynym problemem jest usunięcie plików. Czasem uszkadza się tablica partycji i pliki nadal tam są, tylko nie są widoczne w normalny sposób. W takim przypadku program do odzyskiwania, który potrafi skanować w poszukiwaniu utraconych partycji, pomoże bardziej niż samo wyszukiwanie usuniętych wpisów.

Disk Drill to dobra opcja, bo jest wystarczająco prosty dla zwykłych użytkowników i całkiem dobrze radzi sobie z pendrive’ami USB, zdjęciami, dokumentami i popularnymi systemami plików. Nie nazwałbym żadnego narzędzia magicznym, ale jeśli chodzi o „oprogramowanie do odzyskiwania usuniętych plików z USB”, to jest to jeden z bardziej praktycznych wyborów. Tylko odzyskuj pliki na komputer, a nie z powrotem na pendrive. To naprawdę ma duże znaczenie.

Z jedną rzeczą trochę się nie zgodzę: Recuva nie zawsze jest bezużyteczna w przypadku pendrive’ów. Czasami działa dobrze przy prostym usunięciu plików. Ale tak, kiedy dysk zaczyna szwankować, w grę wchodzi exFAT albo struktura jest uszkodzona, wtedy robi się dość przeciętnie.

Jeśli chcesz zobaczyć jeszcze jeden wizualny poradnik, ten film krok po kroku o odzyskiwaniu plików z USB jest wart obejrzenia.

Krótka wersja:

1. Przestań używać USB.
  2. Jeśli to możliwe, sklonuj je lub utwórz jego obraz.
  3. Przeskanuj je programem Disk Drill.
  4. Zapisz odzyskane pliki w innym miejscu.
  5. Jeśli dysk nadal się rozłącza, przestań działać samodzielnie, zanim będzie gorzej.

Jeśli coś zostało nadpisane, to tak, szanse na odzyskanie szybko spadają. Ale usunięte pliki z pendrive’a zdecydowanie nie zawsze są bezpowrotnie stracone.

Jedna mała niezgoda z @sonhadordobosque, @jeff i @mikeappsreviewer: ludzie bardzo skupiają się na „usuniętych plikach”, ale pendrive’y psują się też przez dziwne problemy z kontrolerem, a nie tylko przez usunięcie z systemu plików. Jeśli dysk działa wolno, zmienia pojemność albo losowo znika, oprogramowanie do odzyskiwania może nie być tak naprawdę pierwszym właściwym krokiem.

Jeśli pendrive nadal otwiera się normalnie, usunięte pliki często da się odzyskać, ponieważ usunięcie zwykle usuwa wpis katalogowy, a nie od razu bloki danych. Haczyk tkwi w TRIM. Niektóre nowsze pamięci USB flash go obsługują i jeśli TRIM już zadziałał, szanse na odzyskanie mogą mocno spaść. Więc tak, to możliwe, ale nie automatyczne.

Moje spojrzenie:

• Sprawdź, czy pliki zostały usunięte z USB, czy może przypadkowo przeniesione gdzie indziej
  • Zajrzyj do Ostatnich plików w aplikacjach Word, Excel, Acrobat i Zdjęcia
  • Przeszukaj komputer po nazwach plików lub rozszerzeniach, zanim założysz, że USB jest jedynym źródłem
  • Jeśli USB jest niestabilne, traktuj je jak uszkadzający się sprzęt, a nie prosty przypadek usunięcia plików

O Disk Drill:

Zalety:

• łatwy w użyciu
  • dobre podglądy
  • dobrze radzi sobie z typowymi systemami plików USB
  • potrafi znaleźć zarówno usunięte pliki, jak i utracone partycje

Wady:

• głębsze skanowanie może trochę potrwać
  • limity darmowego odzyskiwania zależą od platformy
  • wyniki odzyskiwania surowego nadal mogą być chaotyczne przy utraconych nazwach plików

Więc tak, Disk Drill to rozsądna opcja, tylko nie magia. Jeśli pliki są krytyczne dla firmy, a nośnik fizycznie szwankuje, pominąłbym wielokrotne samodzielne skanowanie i rozważył laboratorium, zanim pendrive pogorszy swój stan.