En iyi Mac veri kurtarma yazılımını seçmek için yardıma mı ihtiyacınız var

Mac cihazımdaki önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve neyin eksik olduğunu fark etmeden önce Çöp Sepetini boşalttım. Daha fazla veri kaybına yol açmadan belgeleri ve fotoğrafları kurtarabilecek güvenilir Mac veri kurtarma yazılımına ihtiyacım var. Şu anda Mac için en iyi veri kurtarma yazılımı konusunda gerçek öneriler arıyorum.

Geri dönüp durduğum Mac kurtarma şeyleri

Son birkaç yılda bir yığın Mac veri kurtarma uygulaması denedim. Yine de çoğu kişiyi Disk Drill uygulamasına yönlendirirken buldum kendimi. Her vakayı tek tek kazandığı için değil. Kazanmıyor. Onu kullanmaya devam ettim çünkü kullanışlı bir orta noktaya oturuyor. Kurtarma oranı gerçek karmaşalar için yeterince iyiydi, arayüz bana karşı koymuyordu ve daha yeni Mac’lerde iyi çalışıyordu.

Birçok kurtarma uygulaması iki yoldan birine sapıyor. Ya fazla sade ve zayıf hissettiriyorlar ya da sizi açık bir açıklama olmadan seçeneklerle dolu bir ekrana bırakıyorlar. Disk Drill bu ikisinin arasında duruyor.

Bende öne çıkanlar

macOS için, sonradan aktarılmış gibi değil de gerçekten onun için yapılmış gibi hissettiriyor. Hemen birkaç şey fark ettim:

1. APFS’yi düzgün şekilde işliyor.
  2. Apple Silicon’da sorunsuz çalışıyor.
  3. Harici SSD’leri, SD kartları, USB sürücüleri ve Time Machine birimlerini çok fazla sorun çıkarmadan okuyabiliyor.
  4. Dosya önizleme özelliği gerçekten kullanışlıydı, sahte anlamda kullanışlı değil.
  5. Yedekleme ve disk imajı araçlarını içeriyor, bu da dengesiz sürücülerde önemliydi.

Bir harici kutu bağlantıyı kesip durmaya başladıktan sonra bir APFS birimim bozulmuştu. Bazı araçlar neredeyse hiçbir şey görmedi. Disk Drill dizinin iyi bir kısmını çıkardı ve kurtarmadan önce önizleme sundu, bu da zaman ve tahmin yükünü azalttı.

Neden kullanmaya devam ettim

Kısa sürüm şöyle:

1. Silinen dosyalar ve biçimlendirilmiş sürücülerde sağlam sonuçlar
  2. Geri yüklemeden önce güvenebildiğim önizlemeler
  3. Kararsız diskler için yerleşik imaj alma
  4. RAW dosyalar dahil fotoğraf ve video formatları için iyi destek
  5. Daha ağır kurtarma uygulamalarının çoğundan daha kolay kullanım

Hâlâ dikkate alacağım diğer Mac kurtarma araçları

En iyi seçenek işe göre değişir. Tek bir uygulamanın her arızaya uyduğunu iddia etmem.

PhotoRec

Ücretsiz, çirkin, etkili. Onu birkaç kez hasarlı SD kartlarda ve mahvolmuş dosya sistemlerinde kullandım. Beklediğimden fazlasını buldu. Bedeli ise düzen. Genelde orijinal dosya adlarını ve klasör yapısını kaybedersiniz, yani kurtarılan dosyalar yerdeki çamaşırlar gibi üst üste dökülmüş bir yığın halinde gelir. Alternatif sıfır dosya olduğunda yine de buna değer.

iBoysoft Data Recovery

Bu, yeni kullanıcılar için daha kolay hissettirdi. Testlerimde APFS desteği fena görünmüyordu ve menüleri okumaya bir saat harcamak istemiyorsanız iş akışı yeterince basitti. Benim derdim abonelik modeliydi. Kötü geçen bir günün ardından bir kez ihtiyaç duyabileceğim bir araç için sürekli ücret ödemeyi sevmiyorum.

Data Rescue

Eski bir araç ama bazı durumlarda hâlâ kullanışlı. Her seferinde ilk tercihim olmazdı ama harici sürücülerde ve daha az karmaşık kurtarma işlerinde iyi iş çıkardığını gördüm. Sorun basitse, hâlâ bir yeri var.

İnsanların hata yaptığı kısım

En büyük hata tarama başlamadan önce oluyor. Dosyalar kaybolduğunda, sürücüyü kullanmayı bırakın.

Ciddiyim. Ona bir şeyler kaydetmeye devam etmeyin. Üzerine uygulama kurmayın. Başka bir seçeneğiniz varsa yeniden başlatıp etrafı kurcalamayı sürdürmeyin. SSD’lerde TRIM bunu daha da kötüleştirir. Modern Mac’lerde silinen veriler kalıcı olarak çok hızlı yok olabilir.

İlk ne yapardım

1. Mümkünse kurtarma uygulamasını farklı bir sürücüye kurun
  2. Kurtarılan dosyaları aynı diske geri değil, başka bir sürücüye geri yükleyin
  3. Tekrarlanan taramaları çalıştırmadan önce kararsız sürücüleri klonlayın
  4. Dosyalarınız güvende olana kadar rastgele onarım araçlarını atlayın

İnsan Mac’i hiçbir şey olmamış gibi bir iki gün daha kullanmaya devam ettiği için kurtarmaların başarısız olduğunu gördüm. O noktada sürücü, kurtarmayı çok daha zorlaştıracak kadar blokların üstüne yazmış oluyordu ya da tamamen ölmüş oluyordu.

Benim sade cevabım

Biri Mac kurtarma için düşük sorunlu tek bir öneri istese, hâlâ Disk Drill derdim.

Kurtarma araçlarına hâkimseniz ya da garip bir vakayla uğraşıyorsanız, diğerlerinden biri daha uygun olabilir. Ama çoğu insan için, dosyaları geri almak isterken bunu hafta sonu projesine çevirmeden halletmek açısından, benim dönüp durduğum araç Disk Drill oldu.

Dosyalar dahili Mac SSD’nizdeyse, zaman marka adlarından daha önemlidir. O sürücüye yazmayı bırakın. Apple SSD’lerde TRIM silinen blokları hızla temizler, bu yüzden kullanmaya devam ettiğiniz her dakika kurtarma ihtimali düşer.

Bu durum için benim seçimim Disk Drill. Her testi kazandığı için değil ve bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim; artık onu orta seviye seçenek olarak adlandırmam. Mac’te, önizleme özelliği sağlam olduğu ve tarama akışını bozmak zor olduğu için daha güvenli ilk denemelerden biridir. Bu, Çöp Sepeti’ni zaten boşalttığınızda ve ikinci bir hata yapmak istemediğinizde önemlidir.

Kısa liste:

1. Disk Drill, macOS’ta silinen belgeler ve fotoğraflar için en iyi ilk tercih
  2. R-Studio, gelişmiş durumlar için daha güçlü, arayüzü daha zor
  3. PhotoRec, ücretsiz, dosya adları dağınık, son çare aracı

Şunu yapın:

1. Uygulamayı harici bir sürücüye kurun
  2. Sunuluyorsa Mac sürücüsünü salt okunur modda tarayın
  3. Aynı sürücüye değil, başka bir sürücüye kurtarın
  4. Sürücü kararsız görünüyorsa önce bir imajını alın

Hızlı bir adım adım rehber istiyorsanız, bu en iyi Mac kurtarma yazılımı video rehberi kolayca takip edilebilir.

Time Machine açıksa, önce anlık görüntüleri kontrol edin. İnsanlar bu adımı çok sık atlıyor.

Mac’te Çöp Kutusu’nu boşaltmak otomatik olarak oyunun bittiği anlamına gelmez, ancak dosyalar dahili SSD’deyse @mikeappsreviewer ve @codecrafter kadar rahat olmazdım. Modern Mac’lerde TRIM, silinen belgelerin/fotoğrafların insanların düşündüğünden daha hızlı yok olmasına neden olabilir, bu yüzden “en iyi yazılım” dosyaların nerede bulunduğuna da bağlıdır.

Benim görüşüm:

1. Eğer dahili Mac sürücüsündeyse

• hemen kurtarmayı deneyin
    • Mac’i mümkün olduğunca az kullanın
    • başka bir Mac’iniz varsa, önyüklenebilir bir harici sürücü oluşturun veya harici depolamadan çalışın
  2. Eğer bir SD kart, USB sürücü veya harici HDD/SSD’deyse

• şansınız genellikle daha yüksektir
    • yazılımla kurtarma çok daha gerçekçidir

Yazılım olarak, Mac veri kurtarma için hâlâ ilk deneyeceğim seçenek Disk Drill olur; bunun başlıca nedeni, normal bir kullanıcı için kötü bir durumu daha da kötüleştirme ihtimalinin daha düşük olmasıdır. Onu üst sıralara koymamın nedeni yalnızca tarama sonuçları değil, aynı zamanda geri yüklemeden önce bulduklarını oldukça mantıklı bir şekilde incelemenize izin vermesidir. Bu, belgeler ve fotoğraf kitaplıkları söz konusu olduğunda çok önemlidir.

Diğerleriyle biraz ayrıldığım nokta şu: Kaosu kabul etmediyseniz doğrudan PhotoRec’e geçmezdim. Güçlüdür, evet, ama karışık kişisel dosyalar için kurtarmayı bir sıralama kâbusuna çevirebilir. “Mümkün olan her şeyi kurtar” için harika, “Bu geceye kadar şu aile fotoğraflarına ve vergi PDF’lerine ihtiyacım var” için pek iyi değil.

Ayrıca, bir şey satın almadan önce şunları kontrol edin:

• iCloud Drive son silinenler
  • Fotoğraflar uygulaması son silinenler
  • Time Machine
  • Time Machine daha önce etkinleştirildiyse yerel anlık görüntüler

Yedekleme ve dosya kurtarma fikirleri için bu Apple başlığına gerçekten göz atmaya değer:
Mac’te silinen dosyaları kurtarmak için Apple forum ipuçları

Kısa versiyon: Disk Drill, özellikle macOS’ta silinen belgeler ve fotoğraflar için muhtemelen en iyi ilk denemenizdir. Sürücü fiziksel olarak arızalanıyorsa, kendin yap kahramanlıklarını atlayın ve önce imajını alın, çünkü tekrarlanan taramalar işleri daha da kötüleştirebilir.