iPhone depolama alanım, uygulamaları, fotoğrafları ve eski mesajları silmiş olmama rağmen sürekli doluyor. Sistem verileri ve diğer depolama alanı kendi kendine büyüyor gibi görünüyor ve artık iOS’u güncelleyemiyor ya da yeni hiçbir şey kaydedemiyorum. Buna neyin sebep olduğunu anlamak ve kalıcı olarak nasıl yer açabileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.
Bunu kendi iPhone’umda yaşadım ve ilk başta rastgele gibi görünmüştü. Genelde öyle değildir. Depolama bir gecede yok olmuş gibi görünüyorsa, siz fark etmeden telefonda arka planda bir şey veri biriktiriyordur.
İlk bakacağım yer fotoğraf arşiviniz olurdu. Yeni fotoğraflar, ekran görüntüleri, ekran kayıtları, Live Photo’lar ve videolar alanı çok hızlı tüketir. Beni asıl vuran şey neredeyse aynı olan kopyalardı. Aynı şeyin 15 fotoğrafını çekip kafamda birini tutuyor, diğer 14’ünün varlığını unutuyordum. Geziler, çocuklar, evcil hayvanlar, konserler, sonra bakarım diye alınmış saçma ekran görüntüleri, bunlar insanların düşündüğünden çok daha hızlı birikir.
Uygulamalar da diğer büyük neden. Sosyal uygulamalar, mesajlaşma uygulamaları, video uygulamaları, müzik uygulamaları; hepsi bir dahaki sefer içerikler daha hızlı yüklensin diye önbellek dosyaları kaydeder. Başta küçük olur. Sonra bir gün bakarsınız, tek bir uygulama birden fazla gigabayt yer kaplıyor. Çevrimdışı indirmeler bunu daha da kötüleştirir. Filmler, çalma listeleri, podcast bölümleri, uygulamaların içindeki rastgele dosyalar, hepsi orada kalır.
Mesajlar da sık sık göz ardı edilir. Eski konuşmalar, artık umursamayı bıraktıktan çok sonra bile fotoğrafları, klipleri, GIF’leri, sesli notları ve ekleri tutmaya devam eder. Bir konuşmada kendi başına saçma miktarda yer kaplayan birkaç video eki bulmuştum.
Bir de Sistem Verileri var. Beni en çok sinir eden de bu. Buna önbellek, günlükler, geçici dosyalar, güncelleme kalıntıları ve perde arkasında çalışan diğer iOS çöpleri dahil. Burada biraz hareket olması normal. Yine de birçok kişi bunun büyüyüp durduğunu görüyor ve ayarlarda tek bir düğmeyle temizlemenin kolay bir yolunu bulamıyor.
Düz bir cevap istiyorsanız, buradan başlayın: Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı. O ekran hangi kategorinin alanı yediğini gösterir; böylece tahmin etmeyi bırakır ve önce en büyük karmaşaya yönelirsiniz.
Fotoğraflar üst sıralardaysa, ben her şeyden önce onu temizlerdim. En iyi sonucu Clever Cleaner ile aldım. Kullanmaya devam etmemin nedeni basitti; bende en sık karşıma çıkan gereksiz şeyleri, yani medya karmaşasını hedef alıyordu.
Apple’ın Fotoğraflar uygulaması birebir kopyaları yakalıyor. Bu biraz yardımcı oluyor. Asıl büyük sorun, en azından benim için, benzer fotoğraflardı. Aynı açı, aynı ışık, aynı konu, küçücük farklar ve hepsi hâlâ orada yer kaplıyor. Bu uygulama bunu daha iyi yaptı. Ayrıca birkaç ek temizlik turu yapmama da yardımcı oldu:
- benzer çekimleri bulup hangisinin tutulması gerektiğini önermek
- büyük fotoğraf ve videoları hızlıca ortaya çıkarmak
- ekran görüntülerini hızlı silme için birlikte gruplamak
- Live Photo’ları depolama kullanımını azaltmak için normal fotoğraflara dönüştürmek
İnsanların benzer görselleri, ekran görüntülerini ve Live Photo’ları gözden geçirdikten sonra 10 GB ile 30 GB arasında alan açtığını söylediğini gördüm. Benim sonucum birebir aynı değildi ama fark yaratacak kadar iyiydi ve önemli hiçbir şeyi silmek zorunda kalmadım.
Fotoğraflardan sonra şunlara bakardım:
- iPhone Saklama Alanı’nda listelenen büyük uygulamalar
- yayın ve müzik uygulamalarının içindeki indirmeler
- mesaj ekleri
- Dosyalar uygulamasındaki indirmeler
- Safari veya diğer tarayıcıların önbelleği
Gördüğüm kadarıyla bu genelde bir donanım sorunu değil. Telefonunuz; fotoğrafları, uygulama önbelleğini, indirmeleri, ekleri ve sistem kalıntılarını siz uyarı noktasına gelene kadar toplamaya devam ettiği için depolama dolar. Önce iPhone Saklama Alanı’nı kontrol eder, sonra fotoğraf arşivini ve bariz uygulama çöplerini temizlerseniz, hâlâ ihtiyacınız olan şeyleri yok etmeden çok fazla alan geri kazanabilirsiniz.
Görünüşte sebepsiz yere dolan şeyler çoğu zaman başarısız iOS güncelleme dosyaları, Safari web sitesi verileri, Mail ekleri ve uygulama belgeleridir. Bu konuda @mikeappsreviewer ile bir noktada biraz aynı fikirde değilim. Fotoğraflar elbette yaygındır, ancak Sistem Verileri kendi kendine büyümeye devam ediyorsa, asıl ipucu çoğu zaman kamera rulonuz değil, geçici dosyalar ve senkronizasyon çöpleridir.
Şu sırayı deneyin.
- iPhone’u yeniden başlatın. Bu, bazı geçici depolama verilerini temizler.
- Ayarlar, Apple Kimliğiniz, iCloud, Fotoğraflar bölümünü kontrol edin. Download and Keep Originals açıksa, iPhone Depolamasını Optimize Et seçeneğine geçin.
- Safari ayarlarını açın, Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini temizleyin.
- Mail’de kullanmadığınız eski hesapları kaldırın veya hesabı kaldırıp yeniden senkronize ederek uygulama verilerini silip yeniden ekleyin.
- Podcast’ler, Sesli Notlar, GarageBand, Netflix, Spotify, YouTube’u kontrol edin. Saklanan dosyaları çok hızlı büyür.
- Dosyalar’da, iPhone’umda bölümüne bakın. Eski indirmeler orada sonsuza kadar kalır.
- Bir uygulama çok büyük Belgeler ve Veriler gösteriyorsa, uygulamayı silin, sonra yeniden yükleyin. Uygulamayı Arşivle daha zayıf kalır. Tam silme daha iyi çalışır.
Fotoğraflar hâlâ karmaşıksa, Clever Cleaner benzer resimleri ve büyük videoları Apple’ın yerleşik temizleme aracından daha hızlı ayıklamaya yardımcı olur.
Depolama alanı hâlâ düşmüyorsa, şifreli bir yedekleme yapın, telefonu silin, yedeği geri yükleyin. Sinir bozucu, evet. Şişmiş Sistem Verileri için çoğu zaman tek çözüm budur.
Depolamayı temizleme video ipuçları ve YouTube temizleme uygulaması fikirleri için YouTube depolama temizliği için en iyi ipuçlarına bakın.
Muhtemelen bu “sebepsiz yere” olmuyor. iPhone depolaması genelde, iOS sildiğinizi sandığınız şeylerin yerel kopyalarını tutmaya devam ettiği için şişer.
@mikeappsreviewer ve @yozora’nın söylediklerine ek olarak şunu da eklerim: silinen öğelerin gerçekten gidip gitmediğini kontrol edin. Fotoğraflar’da Son Silinenler klasörü vardır, Dosyalar’da Son Silinenler vardır, Notlar ekleri tutabilir ve hatta Sesli Notlar bile yer kaplayarak orada durabilir. İnsanlar bunu sürekli gözden kaçırıyor.
Ayrıca iCloud Drive, Dropbox, Google Drive veya OneDrive kullanıyorsanız, temizlikten sonra bazı dosyalar yeniden yerel olarak indirilebilir. Apple Music için de aynısı geçerli, özellikle de Kütüphaneyi Eşzamanla garip davranıyorsa. Bu da depolamanın perili gibi görünmesine neden oluyor lol.
Daha az bahsedilen birkaç suçlu:
- indirilen Siri sesleri ve sözlükler
- yarım kalmış eski iOS güncelleme dosyaları
- hatalı uygulamalardan kalan günlük dosyaları
- doğrudan uygulamanın içinde duran dev WhatsApp veya Telegram medya depolaması
- Mail uygulamasının dizinleme işlemi
Fotoğrafların her seferinde ilk bakılacak yer olduğu konusunda @mikeappsreviewer’a biraz katılmıyorum. Hızlı büyüyen kısım Sistem Verileri ise, kamera rulosundaki şeyleri silmek için bir saat harcamadan önce sorunlu bir uygulamaya veya başarısız bir güncellemeye bakardım.
Benim yapacağım şey:
- Gereksiz uygulamalar için Arka Planda Uygulama Yenileme’yi kapatın.
- Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünde kısmen indirilmiş iOS güncellemelerini kaldırın.
- En sorunlu uygulamaları silip yeniden yükleyin, özellikle tarayıcılar, sosyal medya ve yayın akışı uygulamalarını.
- iOS’i güncellemeyi denemeden önce en az 8 ila 10 GB boş alan açın.
- Bir kez bilgisayarla eşzamanlayın. Finder bazen yedeklemeden sonra garip önbellek çöplerini temizler.
Sorununuz medya karmaşasıysa, Clever Cleaner benzer fotoğraflar, büyük videolar ve ekran görüntülerini elde tek tek yapmaktan daha hızlı temizlemek için gerçekten kullanışlıdır.
iPhone depolama dolu uyarılarını kalıcı olarak nasıl durduracağınız konusunda sağlam bir rehber istiyorsanız, bu da temel bilgileri kapsıyor.
Bunların hiçbiri bir iki gün içinde Sistem Verileri’ni değiştirmiyorsa, yedekleyin, silin, geri yükleyin. Sinir bozucu, ama evet, bazen şişmeyi düzelten tek şey bu oluyor.