Jak mogę odzyskać usunięte zdjęcia z mojej karty SD?

Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z karty SD podczas przenoszenia plików na komputer i teraz nigdzie nie mogę ich znaleźć. Te zdjęcia są naprawdę ważne i potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu na odzyskanie usuniętych zdjęć z karty SD, zanim cokolwiek zostanie nadpisane.

Natknąłem się na to kiedyś i najgorsza była pierwsza minuta, kiedy dotarło do mnie, że karta jest pusta. Więc od razu przestań cokolwiek na nią zapisywać. Wyjmij kartę SD z aparatu lub telefonu i zostaw ją w spokoju.

Usunięte zdjęcia zwykle nie są kasowane od razu. Karta oznacza to miejsce jako dostępne, a kolejne zdjęcia nadpisują stare dane. Jeśli dalej robiłeś zdjęcia, szanse na odzyskanie szybko spadają. Jeśli karta pozostała nietknięta, twoje szanse nadal są dobre.

Zanim cokolwiek zainstalujesz, zrób te nudne kontrole.

• Jeśli usunięcie nastąpiło przez Maca, sprawdź Kosz.
  • Jeśli stało się to na Androidzie, sprawdź kosz w Google Photos i kosz w Samsung Gallery. Często przechowują pliki przez 30 do 60 dni.
  • Poszukaj też kopii w chmurze.

Jeśli nic z tego nie przyniesie rezultatu, wybrałbym oprogramowanie do odzyskiwania danych.

Jeden błąd, który popełniłem za pierwszym razem, polegał na próbie odzyskiwania przez połączenie z telefonem. Zły pomysł. Telefon albo aparat podłączony przez USB często ukrywa surowy układ karty, więc aplikacje do odzyskiwania widzą mniej, niż myślisz. Wiele aplikacji mobilnych jest jeszcze gorszych. Wyciągają miniatury albo wymagają dostępu root, i kończy się na małych rozmazanych podglądach zamiast pełnych zdjęć. Użyj czytnika kart SD na USB i podłącz kartę bezpośrednio do Maca albo komputera z Windows. To daje programowi właściwy dostęp do karty.

Narzędzi do odzyskiwania jest za dużo, a połowa list w internecie wygląda, jakby była skopiowana jedna od drugiej. PhotoRec jest darmowy i działa, ale przy dużych zbiorach zdjęć był dla mnie irytujący. Korzysta z interfejsu tekstowego, a odzyskane pliki często wracają z ogólnymi nazwami i bez zachowanej kolejności folderów. Jeśli masz tysiące zdjęć, sortowanie zamienia się w bałagan.

Lepsze efekty miałem z Disk Drill. Dla mnie liczyły się proste rzeczy. Odczytywał popularne formaty aparatów, w tym pliki RAW takie jak CR2 i NEF. Pozwalał też podejrzeć pliki przed odzyskiwaniem, co oszczędzało czas, bo mogłem sprawdzić, które obrazy są nienaruszone.

U mnie wyglądało to tak.

1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze. Na Macu nadaj mu pełny dostęp do dysku w ustawieniach prywatności, inaczej skan może wyjść częściowo uszkodzony.
  2. Włóż kartę SD do czytnika, podłącz go, a potem otwórz aplikację. Karta powinna pojawić się na liście dysków.
  3. Wybierz kartę i uruchom skanowanie utraconych danych. Universal Scan sprawdził się u mnie dobrze. Najpierw sprawdza ostatnie usunięcia, a potem zagłębia się dalej, szukając sygnatur plików zdjęć.
  4. Poczekaj. Możesz przeglądać wyniki w trakcie skanowania, chociaż ja zwykle pozwalam mu się zakończyć, żebym nie analizował w kółko każdego pliku.
  5. Po zakończeniu skanowania otwórz sekcję Pictures. Jeśli chcesz, przefiltruj według typu. Użyj ikony podglądu przy pliku, zanim go przywrócisz. Ta część jest najważniejsza. Jeśli zdjęcie otwiera się poprawnie w podglądzie, zwykle da się je odzyskać. Jeśli się nie otwiera albo widać uszkodzenia, nie licz na nie.
  6. Zaznacz zdjęcia, które chcesz odzyskać, i kliknij Recover.

Kiedy program zapyta, gdzie zapisać odzyskane pliki, nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie SD. Zapisz je na wewnętrznym dysku komputera albo na innym dysku zewnętrznym. Zapisywanie odzyskanych plików na tej samej karcie to prosty sposób na zniszczenie pozostałych danych, które jeszcze da się odzyskać. Nauczyłem się tego lata temu na własnej skórze i tak, było kiepsko.

Po odzyskaniu otwórz kilka zdjęć i upewnij się, że wszystko jest w porządku. Gdy już wiesz, że pliki są bezpieczne, włóż kartę z powrotem do aparatu i sformatuj ją tam, zanim znowu zaczniesz jej używać.

Od tego bym zaczął. Jeśli karta nie była używana od czasu usunięcia, nadal masz całkiem niezłe szanse.

Najpierw przestań używać karty SD. Każdy nowy zapis zmniejsza szanse na odzyskanie danych.

W dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer, użyj czytnika kart, a nie telefonu ani kabla od aparatu. W jednej kwestii jednak trochę się nie zgadzam. Nie formatowałbym karty od razu po odzyskaniu danych, chyba że najpierw przetestujesz ją także w innym urządzeniu. Jeśli karta zaczęła się psuć, formatowanie ukryje prawdziwy problem i znów zaczniesz ufać wadliwemu nośnikowi.

Co zrobiłbym dalej:

1. Sprawdź, czy zdjęcia nie zostały skopiowane na komputer do innego folderu, zamiast zostać poprawnie przeniesione. Szukaj według typu pliku: JPG, PNG, CR2, NEF, ARW.
  2. W systemie Windows sprawdź ukryte pliki i Kosz. Na Macu uruchom wyszukiwanie Spotlight dla tych rozszerzeń plików.
  3. Jeśli nic się nie pojawi, najpierw utwórz obraz bajt po bajcie karty SD, jeśli zdjęcia są dla Ciebie bardzo ważne. Pomagają w tym narzędzia takie jak USB Image Tool lub ddrescue. Dzięki temu masz jedną bezpieczną kopię roboczą. Profesjonaliści robią tak nie bez powodu.

Następnie przeskanuj obraz karty albo samą kartę programem Disk Drill. Lubię go, bo podgląd pomaga szybko oddzielić pełne zdjęcia od uszkodzonych śmieci. PhotoRec znajduje dużo, ale nazwy plików zamieniają się w bałagan. Jeśli masz duży zestaw, to szybko staje się męczące.

Jeszcze dwie rzeczy, które ludzie często pomijają:

• Jeśli pliki zostały przeniesione i proces się nie powiódł, niektóre zdjęcia mogą nadal być na urządzeniu źródłowym, a nie na karcie.
  • Jeśli karta jest podróbką albo umiera, program do odzyskiwania może pokazać mnóstwo plików z uszkodzeniami. W takim przypadku najpierw zrób obraz karty, nie skanuj jej bez końca ponownie.

Jeśli chcesz szybkie wyjaśnienie najlepszych narzędzi do odzyskiwania danych, to jest całkiem niezłe:
najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych dla usuniętych zdjęć i kart SD

Najważniejsza rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @nachtschatten: sprawdź, czy to przeniesienie faktycznie nie utworzyło częściowego dziennika transferu albo tymczasowej pamięci podręcznej na komputerze. Wiele osób od razu przechodzi do narzędzi do odzyskiwania i zapomina o Zdjęciach Windows, folderach importu Lightrooma, Ostatnich w Finderze, a nawet folderach Pobrane/Pulpit, gdzie zdjęcia mogły trafić pod dziwnymi nazwami. Widziałem pliki pojawiające się jako .CHK albo w niedokończonym folderze importu po problemie podczas transferu. Trochę głupie, ale tak się zdarza.

Poza tym, jeśli karta SD zaczyna się rozłączać, prosi o naprawę albo odczytuje się bardzo wolno, przestań skanować ją w kółko. Tutaj trochę nie zgadzam się z podejściem żeby po prostu skanować od razu. Powtarzające się odczyty na umierającej karcie mogą pogorszyć sytuację. W takim przypadku najpierw wykonaj klon lub obraz, a potem pracuj na kopii.

Jeśli karta jest stabilna, Disk Drill to szczerze jedna z łatwiejszych opcji, bo możesz podejrzeć możliwe do odzyskania zdjęcia przed ich zapisaniem, co ma duże znaczenie przy odzyskiwaniu usuniętych zdjęć z karty SD. Oszczędza czas, mniej zgadywania. Po prostu odzyskuj na inny dysk, a nie z powrotem na kartę. Oczywiste, a jednak ludzie nadal to robią lol.

Warto też przeczytać: jak krok po kroku odzyskać usunięte zdjęcia z karty SD

Jeszcze jedno, jeśli te zdjęcia są naprawdę ważne, jeszcze nie naprawiaj karty, nie formatuj jej i zdecydowanie nie rób na niej kolejnych zdjęć. W ten sposób coś, co da się odzyskać, zamienia się w coś straconego.