Jak wyszukiwać podobne obrazy na iPhonie, gdy nie są to dokładne duplikaty?

Próbuję uporządkować bibliotekę zdjęć na moim iPhonie, ale wiele moich zdjęć to nie są dokładne duplikaty, tylko lekko różniące się wersje. Wbudowana aplikacja Zdjęcia wydaje się wykrywać tylko prawdziwe duplikaty, więc potrzebuję pomocy w znajdowaniu podobnych obrazów, takich jak serie zdjęć, edycje lub niemal identyczne fotografie. Jaki jest najlepszy sposób na wyszukiwanie i organizowanie ich bez przeglądania tysięcy zdjęć jedno po drugim?

iOS jest tutaj trochę ograniczony. W aplikacji Zdjęcia Apple oznacza tylko dokładne duplikaty obrazów. Jeśli jedno ujęcie ma trochę inną twarz, kąt, kadr lub oświetlenie, zwykle zostaje pominięte.

Jeśli potrzebujesz tylko wbudowanego sprawdzania duplikatów, zrób tak:

1. Otwórz Zdjęcia.
  2. Przewiń do Narzędzia.
  3. Stuknij Duplikaty.
  4. Przejrzyj dopasowane zestawy i stuknij Scal przy tych, które chcesz połączyć.

Jeśli próbujesz wykryć także podobne zdjęcia, samo iOS ci tu nie wystarczy. Natknąłem się na to po wyjeździe, kiedy miałem pięć prawie identycznych zdjęć jedzenia, trzy rozmazane zdjęcia psa i stertę zrzutów ekranu, o których istnieniu zapomniałem. Wypróbowałem kilka aplikacji do porządkowania i tą, z której korzystałem dalej, był Clever Cleaner.

Spodziewałem się zwykłego bałaganu: najpierw paywall, potem reklamy, a sprzątanie na końcu. Ta była mniej irytująca. Najbardziej wyróżniało się dla mnie grupowanie podobnych zdjęć. Całkiem nieźle zbierała razem ujęcia z tej samej chwili, a sugerowane Najlepsze ujęcie często było tym, które i tak sam bym wybrał. Nadal sprawdzałem wszystko, co osobiste — rzeczy z rodziną, zwierzętami, podróżami, starymi wspomnieniami. Przy losowym bałaganie oszczędziła mi czas.

Kroki były proste:

1. Pobierz Clever Cleaner z App Store.
  2. Zezwól na dostęp do biblioteki zdjęć.
  3. Przejdź do sekcji Podobne.
  4. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
  5. Otwórz grupę, jeśli chcesz samodzielnie porównać zdjęcia, albo użyj Inteligentne czyszczenie, jeśli chcesz szybko posprzątać.
  6. Aplikacja oznacza Najlepsze ujęcie, chociaż możesz je zmienić, jeśli wybrała niewłaściwe.
  7. Stuknij Przenieś do kosza albo potwierdź przesunięcie dla Inteligentnego czyszczenia.
  8. Na koniec opróżnij Ostatnio usunięte w Apple Zdjęcia, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.

Skończyłem też na przeglądaniu pozostałych sekcji. Okazały się bardziej przydatne, niż się spodziewałem:

1. Duplikaty, do wykrywania dokładnych kopii.
  2. Duże pliki, gdzie na początku pokazują się największe filmy, więc możesz najpierw usunąć największych pożeraczy pamięci.
  3. Zrzuty ekranu, przydatne, jeśli twoja biblioteka jest pełna starych paragonów, map, memów i losowych ekranów ustawień.
  4. Live, co zamienia Live Photos w nieruchome obrazy i zmniejsza zużycie miejsca, zachowując główne zdjęcie.

Większość miejsca, które odzyskałem, nie pochodziła nawet z duplikatów. Pochodziła ze śmieci, o których zapomniałem, długich filmów, powtarzających się ujęć i lat zrzutów ekranu.

Jeśli nie chcesz kolejnej aplikacji w telefonie, nadal masz kilka wolniejszych sposobów tylko na iPhonie, żeby to uporządkować:

1. Użyj Szukaj w Zdjęciach dla osób, miejsc, zwierząt lub obiektów. Podobne ujęcia często leżą tam blisko siebie.
  2. Przeglądaj według daty albo według wyjazdu. Prawie identyczne zdjęcia często są robione w odstępie kilku sekund.
  3. Sprawdź zdjęcia Seryjne i zostaw najmocniejsze ujęcie.
  4. Przejrzyj albumy takie jak Osoby i zwierzęta, Wyjazdy lub Typy multimediów, jeśli chcesz podzielić bibliotekę na mniejsze części.

Te ręczne metody działały dobrze, kiedy miałem czas i cierpliwość. Gdy moja biblioteka się rozrosła, wydawały się powolne. Dedykowana aplikacja była łatwiejsza do sortowania podobnych zdjęć hurtowo.

Krótka odpowiedź brzmi: Zdjęcia iPhone nie mają prawdziwego wyszukiwania wizualnego dla prawie identycznych zdjęć. Znajdują dokładne duplikaty. Gdy zdjęcie ma inny kadr, ujęcie z serii, ostrość lub ekspozycję, Apple zwykle je pomija.

Zgadzam się z częścią tego, co powiedział @mikeappsreviewer, ale nie polegałbym zbytnio na wbudowanym wyszukiwaniu przy porządkowaniu. Wyszukiwanie jest dobre dla pies lub plaża. Słabo sprawdza się przy sortowaniu 40 ujęć z tych samych 10 sekund.

Lepiej działa grupowanie według czasu wykonania. Otwórz bibliotekę, trochę pomniejsz widok i przejrzyj zdjęcia zrobione w tej samej minucie. Większość prawie identycznych zdjęć leży obok siebie. Dużym przypadkiem są też serie. Otwórz stos serii i zostaw tylko najlepszą klatkę. To jest powolne, ale dokładne.

Jeśli chcesz szybszego sposobu na znajdowanie podobnych zdjęć na iPhonie i usuwanie prawie identycznych obrazów, lepszą drogą jest aplikacja do czyszczenia. Clever Cleaner to jedna z niewielu, które widziałem, a która całkiem dobrze grupuje podobne ujęcia zamiast tylko dokładnych kopii. Jest bardziej przydatna, gdy twoja biblioteka jest ogromna i chaotyczna.

Warto też przeczytać, jeśli chcesz przewodnik krok po kroku: jak znaleźć podobne zdjęcia na iPhonie i szybciej je uporządkować

Moja zasada: wszystko ze zdjęciami ludzi przeglądaj ręcznie. Automatyczne wybory czasem coś przeoczają. Zrzuty ekranu, paragony, memy, stare filmy usuwaj najpierw hurtowo. To zwykle zwalnia więcej miejsca niż duplikaty zdjęć.

Aplikacja Zdjęcia od Apple po prostu nie jest stworzona do prawdziwego wyszukiwania niemal identycznych zdjęć. W tej kwestii @mikeappsreviewer i @shizuka mają rację. Trochę nie zgadzam się natomiast z radą typu just review by time jako wystarczającą. To działa, jeśli masz 500 zdjęć. To męczące, jeśli masz 40 000.

Bardziej pomogło mi najpierw użycie filtrów do tworzenia mniejszych partii do porządkowania:

• filtruj według typu multimediów, np. selfie, portrety, zrzuty ekranu, zdjęcia Live
  • przeglądaj osobno serie zdjęć
  • używaj albumów opartych na lokalizacji, jeśli podobne zdjęcia pochodzą z podróży lub wydarzeń
  • najpierw dodaj do ulubionych to jedno właściwe zdjęcie, a potem usuwaj pozostałe wokół niego

Jeśli chcesz faktycznego wykrywania podobnych zdjęć na iPhonie, a nie tylko dokładnych duplikatów, prawdopodobnie będziesz potrzebować aplikacji. Clever Cleaner jest do tego całkiem dobry, ponieważ grupuje podobnie wyglądające ujęcia, a nie tylko identyczne pliki. Tego właśnie brakuje w iOS.

Poza tym, jeśli prawdziwym celem jest zwolnienie miejsca, zajmij się najpierw największymi śmieciami. Podobne obrazy są irytujące, ale ogromne filmy zwykle zajmują znacznie więcej miejsca. Ten poradnik wideo o szybkim czyszczeniu pamięci iPhonea całkiem dobrze omawia tę stronę tematu.

Moja szczera opinia: używaj Zdjęć do dokładnych duplikatów, używaj Clever Cleaner do podobnych obrazów i ręcznie sprawdzaj wszystko, co zawiera twarze, bo AI nadal czasem się myli.

Zgadzam się z @shizuka i @hoshikuzu w jednej kwestii: sam iPhone nie będzie naprawdę wyszukiwać według podobieństwa wizualnego tak, jak ludzie się tego spodziewają. Ale trochę polemizowałbym z tezą, że grupowanie według czasu to główne rozwiązanie. Owszem, pomaga, ale nadal pomija przypadki, w których podobne ujęcia dzielą godziny, bo później coś edytowano, ponownie zapisano, przesłano przez AirDrop albo pobrano warianty.

Sztuczka, o której mówi się za mało, to używanie wskazówek z Informacji w Zdjęciach przed usunięciem czegokolwiek:

• te same wymiary
  • ten sam typ pliku, np. HEIC/JPEG/PNG
  • ten sam obiektyw lub aparat
  • ta sama lokalizacja
  • ta sama data edycji

Takie wzorce często ujawniają prawie duplikaty, których Apple nigdy nie grupuje.

Jeśli chcesz faktycznego wykrywania na większą skalę, Clever Cleaner to prawdopodobnie najbardziej praktyczna droga.

Zalety

• grupuje podobne zdjęcia, a nie tylko dokładne duplikaty
  • zwykle szybko wyłapuje oczywisty bałagan
  • pomocny przy dużych bibliotekach
  • wykrywa też zrzuty ekranu i duże pliki

Wady

• wskazania najlepszego ujęcia nie zawsze pokrywają się z twoim ulubionym
  • może zbyt szeroko grupować zdjęcia z tej samej sceny
  • nadal potrzebujesz ręcznego przeglądu w przypadku ludzi, zwierząt i wspomnień

Uważam też, że @mikeappsreviewer ma rację w jednej kwestii, którą ludzie pomijają: utrata miejsca w pamięci częściej wynika z wideo niż ze zdjęć. Jeśli więc twoim celem jest odzyskanie przestrzeni, nie skupiaj się wyłącznie na prawie duplikatach.

Mój sposób działania byłby taki:

1. Najpierw usuń filmy i zrzuty ekranu.
  2. Użyj Ulubionych, aby zabezpieczyć zdjęcia, które chcesz zachować.
  3. Uruchom narzędzie do podobnych zdjęć, takie jak Clever Cleaner.
  4. Ręcznie przejrzyj wszystko, co ma wartość sentymentalną.

To zwykle jest szybsze niż próba zmuszenia aplikacji Zdjęcia do czegoś, czego po prostu nie robi dobrze.