Przypadkowo usunąłem cały zestaw zdjęć RAW z mojej karty CF po sesji, a te obrazy są ważne. Od razu przestałem używać karty, ponieważ nie chcę niczego nadpisać. Potrzebuję pomocy w znalezieniu bezpiecznych opcji odzyskiwania danych z karty CF lub zaufanego oprogramowania do odzyskiwania zdjęć, które może przywrócić usunięte pliki RAW bez powodowania dalszych uszkodzeń.
Przechodziłem przez to kiedyś z kartą CF i pierwsza rzecz, jaką powiem, to nie wpadaj jeszcze w panikę. Jeśli komputer nadal widzi kartę, twoje szanse są lepsze, niż się teraz wydaje. Największym błędem jest ponowne użycie jej po tym, jak pliki zniknęły.
Zatrzymaj się z tą kartą. Nie wkładaj jej z powrotem do aparatu. Nie rób kilku testowych zdjęć. Niczego na nią nie kopiuj. Nie uruchamiaj najpierw narzędzi naprawczych. Gdy pliki znikają, bloki pamięci często nadal tam są, ale system plików nie wskazuje już na nie w normalny sposób. Jeśli zapiszesz nowe dane, ryzykujesz trwałe nadpisanie starych. Nauczyłem się tego boleśnie lata temu na karcie pełnej zdjęć z wydarzenia. Udało mi się odzyskać część, nie wszystko.
Jeśli nie masz kopii zapasowej, oprogramowanie do odzyskiwania danych to zwykle pierwsza rzecz, której bym spróbował. W przypadku karty CF zacząłbym od Disk Drill. Używałem go, bo interfejs nie utrudniał pracy, dobrze odczytuje FAT32 i exFAT, a także zwykle rozpoznaje typy plików, na których ludziom zależy na kartach aparatów, w tym pliki RAW z aparatów Canon i Nikon. Podgląd ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Chcesz sprawdzić, czy pliki są nienaruszone, zanim poświęcisz czas na ich odzyskiwanie.
To, co bym zrobił, krok po kroku:
Wyjmij kartę CF z aparatu i zostaw ją poza nim.
Użyj porządnego czytnika CF i podłącz kartę do komputera.
Zainstaluj Disk Drill na wewnętrznym dysku komputera albo na innym dysku, nigdy na karcie CF.
Uruchom program i wybierz kartę CF z listy.
Uruchom pełne skanowanie, nie jakieś półśrodki.
Poczekaj, aż skanowanie się zakończy. Nie przerywaj go, chyba że czytnik utraci połączenie.
Otwórz wyniki i sprawdź podgląd zdjęć, klipów wideo lub dokumentów, których potrzebujesz.
Wybierz to, co chcesz odzyskać.
Zapisz odzyskane pliki na komputerze albo na innym zewnętrznym dysku.
Nie zapisuj odzyskanych plików z powrotem na tej samej karcie CF.
Ta ostatnia część ma ogromne znaczenie. Ludzie ją pomijają, a potem zastanawiają się, dlaczego za drugim razem znajduje się mniej plików. Jeśli odzyskujesz dane na tę samą kartę, ryzykujesz nadpisanie innych brakujących plików, zanim zostaną z niej skopiowane. Widziałem kiedyś, jak ktoś zrobił to ze ślubnymi plikami RAW. Niezła katastrofa.
Jeśli chcesz poznać inne opcje, warto sprawdzić tę listę oprogramowania do odzyskiwania danych. PhotoRec jest darmowy i rzeczywiście potrafi odzyskiwać dane z kart, ale jest mniej wygodny w użyciu i często usuwa oryginalne nazwy oraz strukturę folderów. R-Studio też jest solidny, choć wydał mi się cięższy i bardziej techniczny, niż większość osób chce przy prostym problemie typu moje zdjęcia zniknęły. W typowym przypadku karty CF nadal zacząłbym od Disk Drill i zobaczył, co uda się znaleźć.
Jest moment, w którym przestałbym działać samodzielnie. Jeśli karta CF nie jest wykrywana na żadnym urządzeniu, piny są wygięte, karta się nagrzewa, ciągle się rozłącza albo pliki są na tyle ważne, że nie chcesz ryzykować, oddaj ją do serwisu odzyskiwania danych. Kosztuje to więcej, jasne, ale przy uszkodzeniach fizycznych albo zdjęciach, których nie da się powtórzyć, zapłacenie za ostrożną obsługę jest lepsze niż pogorszenie sytuacji w domu.
Zrobiłeś właściwą rzecz. Przestań używać karty CF. Nie zapisuj na niej niczego.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do najważniejszej zasady: żadnych nowych zapisów. Różnię się jednak w jednej kwestii. Zanim zaczniesz skanować kartę bezpośrednio, wykonaj jej obraz bajt po bajcie, jeśli system odczytuje ją stabilnie. Dzięki temu będziesz mieć jedną bezpieczną kopię roboczą. Jeśli karta zacznie się sypać w trakcie skanowania, nadal będziesz mieć plik obrazu.
Moja kolejność byłaby taka:
- Przetestuj kartę CF w jednym porządnym czytniku.
- Jeśli się zamontuje, najpierw sklonuj ją lub utwórz jej obraz za pomocą narzędzia takiego jak USB Image Tool w Windows albo ddrescue w Linux/macOS.
- Uruchom odzyskiwanie na obrazie, a nie na karcie.
- Zapisz odzyskane pliki RAW na innym dysku.
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill nadaje się do odzyskiwania zdjęć i wykrywania plików RAW. Spróbowałbym też R-Photo albo PhotoRec, jeśli Disk Drill pominie część plików. Różne skanery wykrywają różne sygnatury plików. Formaty RAW takie jak CR2, CR3, NEF, ARW, ORF często da się odzyskać po sygnaturze, nawet gdy foldery zniknęły. Nazwy plików mogą jednak przepaść.
Jeszcze jedna rzecz. Nie uruchamiaj najpierw chkdsk, First Aid ani żadnej opcji naprawy. Te narzędzia próbują naprawić strukturę systemu plików i czasami pogarszają odzyskiwanie zdjęć.
Jeśli chcesz prosty przewodnik po wyborze narzędzi do odzyskiwania zdjęć, to jest całkiem sensowny materiał:
wyjaśnienie najlepszego oprogramowania do odzyskiwania zdjęć z karty pamięci
Jeśli karta się rozłącza, pokazuje 0 bajtów albo piny wyglądają źle, przestań działać samodzielnie. Czas na laboratorium. To słaba wiadomość, ale zwiększa szanse na uratowanie danych.
Najmądrzejszą pojedynczą rzecz już zrobiłeś, czyli przestałeś używać karty. W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @caminantenocturno, ale mam trochę mniejszy entuzjazm do rzucania od razu całej masy różnych narzędzi. Każdy dodatkowy test to kolejna szansa, żeby kliknąć nie to co trzeba, zamontować kartę w trybie zapisu albo pozwolić systemowi operacyjnemu „pomóc”.
Moim zdaniem: zachowaj nudny i kontrolowany przebieg procesu.
- Użyj sprzętowego blokera zapisu, jeśli masz do niego dostęp, albo przynajmniej czytnika z fizycznym zabezpieczeniem przed zapisem
- Wyłącz każdy automatyczny import i aplikację do zdjęć przed włożeniem karty CF
- Jeśli karta pojawia się normalnie, najpierw odzyskaj najważniejsze pliki RAW, a nie wszystko naraz
- Sprawdź odzyskane pliki w swoim edytorze, ponieważ podglądy czasem potrafią wprowadzać w błąd
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to rozsądny pierwszy krok, ponieważ dobrze radzi sobie z formatami kart aparatów i zwykle poprawnie rozpoznaje rodziny plików RAW. Używałbym go głównie do namierzenia usuniętych zdjęć, a nie do naprawy systemu plików. Jeśli znajdzie twoje pliki CR2/NEF/ARW z prawidłowym rozmiarem, to bardzo dobry znak.
Dodałbym jeszcze jedną rzecz, której nie podkreślono wystarczająco mocno: sprawdź odzyskane pliki RAW dokładniej niż tylko przez otwarcie jednego. Niektóre uszkodzone odzyskiwania ładują miniaturę, ale zawodzą przy powiększaniu, eksporcie albo odczycie metadanych. Przetestuj kilka plików z różnych części sesji.
Jeśli zdjęcia są naprawdę nie do zastąpienia, to szczerze mówiąc po jednej ostrożnej próbie pominąłbym samodzielne działania i oddał sprawę profesjonalistom. Laboratoria są drogie, jasne, ale jeszcze droższa jest świadomość, że pogorszyłeś sytuację, bo Windows postanowił być „pomocny”. Nie formatuj też najpierw karty, nawet jeśli aparat o to prosi. Ta rada nigdy nie znika i nadal jest zła.
Jeśli chcesz prosty wątek z wyjaśnieniem, to ta dyskusja o odzyskiwaniu zdjęć z karty CF po usunięciu obrazów RAW jest dość łatwa do przejrzenia.
Niewielka różnica zdań z podejściem spróbuj kilku narzędzi od @caminantenocturno, @nachtdromer i @mikeappsreviewer: jeśli karta jest sprawna, zrobiłbym najpierw jedno ostrożne skanowanie, a potem się zatrzymał i ocenił sytuację. Zbyt wiele skanów może zamienić prosty odzysk w chaotyczną zgadywankę, zwłaszcza przy zduplikowanych trafieniach RAW.
Moja dodatkowa wskazówka: sprawdź, czy aparat zapisał pomocniczy plik w drugim formacie albo mały JPEG obok plików RAW. Jeśli pojawią się w wynikach odzyskiwania, mogą pomóc zidentyfikować kompletne sekwencje i wychwycić braki, zanim przywrócisz wszystko.
Konkretnie o Disk Drill:
Zalety
- Łatwo sortować według typu RAW
- Dobry podgląd i filtrowanie
- Zwykle dobrze radzi sobie z usuniętymi plikami z kart aparatu
Wady
- Skanowanie dogłębne może zwracać wiele duplikatów
- Odzyskiwanie nazw plików i folderów bywa trafione albo nie
- Limity płatnego odzyskiwania mogą być irytujące w zależności od platformy
Jeśli Disk Drill pokazuje prawidłowe rozmiary plików CR2, CR3, NEF, ARW, ORF, to dobry znak. Ale po odzyskaniu sprawdź więcej niż jeden plik w Lightroom, Capture One albo oprogramowaniu producenta aparatu. Niektóre pliki RAW otwierają się na tyle, by wprowadzić w błąd, a potem psują się przy eksporcie.
Poza tym, zanim zrobisz cokolwiek innego, zanotuj markę karty, pojemność i dokładny model aparatu. Dopasowanie rozmiarów odzyskanych plików do tego, co ten aparat zwykle tworzy, to szybki test wiarygodności. Jeśli wyniki skanowania wyglądają zupełnie nietypowo, zatrzymaj się i rozważ laboratorium.