Odzyskać pliki z karty SD na Macu po przypadkowym przeniesieniu plików?

Przypadkowo przeniosłem zdjęcia i filmy z karty SD na Maca, a teraz części plików brakuje w obu miejscach. Naprawdę potrzebuję pomocy, aby ustalić, jak odzyskać usunięte lub utracone pliki z karty SD na Macu, nie pogarszając sytuacji.

Zatrzymałbym się właśnie tutaj i zostawił kartę SD w spokoju. Żadnych nowych zdjęć, żadnego kopiowania plików, żadnego ponownego formatowania. Gdy zapiszesz na niej nowe dane, stare pliki zaczną być zastępowane, a odzyskiwanie szybko stanie się znacznie trudniejsze.

Też korzystam z Maca i narzędziem, z którym miałem najmniej problemów, był Disk Drill. Używałem go kilka razy na kartach z aparatu po przypadkowym usunięciu zdjęć i raz po formatowaniu. Bez problemu odczytywał typowe formaty kart SD, takie jak FAT32 i exFAT. Funkcja podglądu bardzo pomogła, a tryb odzyskiwania ukierunkowany na kamery poradził sobie z pofragmentowanymi klipami wideo z kamer sportowych i dronów lepiej, niż się spodziewałem.

Co bym zrobił

1. Podłącz kartę SD za pomocą porządnego czytnika kart
  2. Zainstaluj Disk Drill na swoim Macu
  3. Wybierz kartę SD z listy urządzeń i przeskanuj ją
  4. Najpierw uruchom Universal Scan
  5. Jeśli brakujące pliki to filmy z aparatu, wypróbuj też Advanced Camera Recovery
  6. Otwórz podglądy przed przywróceniem czegokolwiek
  7. Zapisz odzyskane pliki na wewnętrznym dysku Maca lub innym dysku, nigdy z powrotem na tej samej karcie SD

Część z podglądem ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Jeśli zdjęcie otwiera się poprawnie w wynikach skanowania albo podgląd wideo uruchamia się i wygląda normalnie, zwykle uznaję to za dobry znak, że plik jest nadal na tyle nienaruszony, by dało się go odzyskać.

Sprawdź też Kosz na Macu, zanim zrobisz cokolwiek innego. Wiem, brzmi głupio. Mimo to widziałem, jak usunięte pliki z nośników wymiennych tam trafiały, gdy karta była zamontowana w momencie usunięcia. Znajomy odzyskał w ten sposób całą sesję i myślał, że czytnik kart zrobił coś magicznego. Nie. Kosz.

Jeśli chcesz skorzystać z darmowej opcji, warto zerknąć na PhotoRec. Działa. Użyłem go kiedyś, gdy nie chciałem instalować niczego płatnego. Mimo to sprawiał surowe wrażenie. Interfejs to oldschoolowy Terminal, a wyniki były chaotyczne. Nazwy plików zniknęły, foldery zniknęły, a sortowanie odzyskanej sterty zajęło więcej czasu niż samo skanowanie.

Przypadkowe usunięcie to jeden z mniej złych scenariuszy, z tego, co widziałem. Jeśli po pomyłce nie używałeś dalej karty, twoje szanse są zwykle całkiem niezłe.

Najpierw sprawdź, gdzie przenoszenie się nie udało. W macOS przeniesienie z karty SD na Maca często oznacza najpierw kopiowanie, a potem usunięcie. Jeśli kopiowanie przerwało się w połowie, pliki mogą zostać podzielone między obie lokalizacje.

Zrób to, zanim zaczniesz cokolwiek skanować.

1. Przeszukaj Maca za pomocą Spotlight i Findera.
  2. Sprawdź Kosz na Macu.
  3. Otwórz aplikację Zdjęcia, jeśli tam importujesz.
  4. Zajrzyj do ukrytych folderów tymczasowych, jeśli używałeś Image Capture lub aplikacji aparatu.
  5. Uruchom Narzędzie dyskowe, wybierz kartę SD i kliknij Pierwsza pomoc. To naprawia drobne problemy z katalogami bez większej ilości zapisu. Wiem, że @mikeappsreviewer mówi, żeby od razu przejść do narzędzi do odzyskiwania, i w większości się zgadzam, ale Pierwsza pomoc jest warta jednej próby, jeśli karta montuje się dziwnie albo pokazuje puste foldery.

Jeśli pliki nadal się nie pokazują, użyj oprogramowania do odzyskiwania. Disk Drill to dobra opcja na Maca do odzyskiwania danych z karty SD, głównie dlatego, że dobrze podgląda pliki i sprawnie obsługuje karty exFAT i FAT. Zapisz odzyskane rzeczy na Macu, a nie z powrotem na karcie. Oczywiste, ale ludzie nadal tak robią.

Jeśli chcesz zobaczyć wizualny poradnik krok po kroku, ten przewodnik wideo o odzyskiwaniu danych z karty SD na Macu pomoże:
Poradnik odzyskiwania plików z karty SD na Macu

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli w grę wchodziły iCloud Photos lub inna aplikacja do synchronizacji, sprawdź też tam ostatnio usunięte. Kiedyś straciłem całą paczkę, bo synchronizacja usunęła lokalną kopię, zanim to zauważyłem.

Byłbym trochę ostrożniejszy niż @codecrafter z uruchamianiem First Aid od razu. Zwykle jest w porządku, ale jeśli karta ma uszkodzenia katalogów, każda próba naprawy może zmienić metadane i utrudnić późniejsze odzyskiwanie. Nie zawsze kończy się to katastrofą, po prostu nie jest to mój pierwszy krok.

Zamiast tego najpierw zrobiłbym obraz bajt po bajcie karty SD, a dopiero potem pracował na tym obrazie. W ten sposób zachowujesz obecny stan przed podjęciem jakichkolwiek działań. Na Macu możesz to zrobić za pomocą Disk Utility lub Terminala, jeśli czujesz się z tym swobodnie. To wolniejsze, ale o wiele bezpieczniejsze. Wiele osób pomija ten krok i później tego żałuje.

Potem odzyskuj dane z obrazu albo z karty za pomocą Disk Drill. @mikeappsreviewer opisał już standardowy przebieg skanowania, więc nie będę tego powtarzać, ale warto dodać jedną rzecz: posortuj wyniki według typu pliku i szacowanych szans odzyskania, a potem najpierw odzyskaj małą partię testową. Nie zrzucaj 200 GB śmieci na Maca, zanim nie sprawdzisz, czy pliki faktycznie nadają się do użytku.

Sprawdź też duplikaty w nietypowych miejscach w macOS:

• Ostatnie w Finderze
  • Pobrane
  • Obrazy
  • kopie DCIM utworzone przez aplikacje importujące
  • ukryte foldery utworzone podczas nieudanych transferów

Jeśli brakujące filmy są duże, mogły skopiować się niekompletnie i wyglądać na utracone, podczas gdy w rzeczywistości są tylko uszkodzonymi częściowymi plikami. Czasami oprogramowanie do odzyskiwania znajduje oryginalny nienaruszony klip nadal znajdujący się na karcie SD.

Do szerszej dyskusji o odzyskiwaniu danych z kart SD na Macu przydatny jest ten wątek:
jak odzyskać brakujące pliki z karty SD na Macu

W skrócie: przestań używać karty, jeśli to możliwe najpierw ją sklonuj, a potem przeskanuj w Disk Drill i odzyskuj dane tylko na inny dysk. To daje największą szansę powodzenia bez pogarszania sytuacji.

Dodałbym jedną rzecz, której inni tylko lekko dotknęli: sprawdź, czy pliki kiedykolwiek zostały faktycznie „przeniesione” na poziomie systemu plików. Na Macach przeciąganie z karty SD często staje się kopiowaniem, a potem usuwaniem, ale niektóre aplikacje tworzą importy pakietów, pliki pomocnicze albo odwołania biblioteki, przez co oryginały wyglądają na zniknięte, choć są tylko ukryte głębiej.

Co sprawdziłbym przed wykonaniem jakiejkolwiek naprawy:

• wyszukiwanie w oknie Findera ustawione na „Ten Mac” z rozszerzeniami plików takimi jak .JPG, .HEIC, .MOV, .MP4, .ARW, .CR3
  • foldery inteligentne według daty modyfikacji, mniej więcej z czasu transferu
  • Terminal: mdfind 'kMDItemFSName == '*.MOV' dla plików, o których Spotlight może wiedzieć, ale Finder ich nie pokazuje
  • zawartość pakietu biblioteki Zdjęć tylko wtedy, jeśli wiesz, co robisz, ponieważ zaimportowane pliki mogą znajdować się wewnątrz biblioteki, a nie luzem w folderze Obrazy

Mała niezgodność z @codecrafter: nie uruchamiałbym najpierw First Aid, jeśli karta w ogóle jest czytelna. Nie dlatego, że to coś złego, ale dlatego, że naprawy logiczne mogą przetasować metadane. Bardziej zgadzam się tutaj z @sternenwanderer, żeby najpierw zachować obecny stan. @mikeappsreviewer ma rację, żeby zostawić kartę w spokoju.

Jeśli karta nadal się montuje, odzyskuj w tej kolejności:

1. Znajdź ukryte kopie na Macu
  2. Sklonuj kartę SD
  3. Skanuj klon, a nie oryginał
  4. Dopiero potem rozważ narzędzia do naprawy plików dla uszkodzonych filmów

Konkretnie o Disk Drill:

Zalety:

• bardzo przyjazny dla Maca
  • dobre podglądy
  • dobrze radzi sobie z popularnymi formatami kart SD
  • łatwiejsza selekcja zdjęć i filmów niż w narzędziach wiersza poleceń

Wady:

• to nie najtańsza opcja
  • głębokie skany mogą zwracać dużo bałaganu
  • odzyskane oryginalne nazwy plików i struktura folderów nie zawsze są zachowane
  • powodzenie podglądu nie gwarantuje idealnie odzyskanego filmu

Jeśli brakujące pliki to głównie filmy, przygotuj się na częściowe odzyskanie. Zdjęcia zwykle wracają w lepszym stanie niż długie klipy wideo. Disk Drill to rozsądna opcja, ale i tak traktowałbym sklonowanie karty jako prawdziwy pierwszy sukces.