Odzyskać usunięte filmy z karty SD po nieudanym transferze?

Przesyłanie filmów z mojej karty SD na komputer nie powiodło się i teraz z karty brakuje kilku ważnych filmów. Próbuję ustalić, czy pliki zostały usunięte, uszkodzone, czy po prostu się nie wyświetlają, i potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszego sposobu na ich bezpieczne odzyskanie bez pogorszenia sytuacji.

Utrata potrzebnego filmu za każdym razem jest fatalnym uczuciem. Zdarzyło mi się to raz z nagraniem z podróży, raz z materiałem do pracy i w obu przypadkach pierwszym błędem była panika. Jeśli Twój film zniknął, bo go usunąłeś, sformatowałeś kartę albo kamera zaczęła wyrzucać błędy karty, pierwsze zadanie jest proste. Przestań dotykać karty.

Usunięty materiał często nadal znajduje się na karcie, dopóki nowe dane go nie nadpiszą. Więc jeśli szybko przestaniesz jej używać, Twoje szanse nadal są całkiem niezłe.

Najpierw wyjmij kartę

Od razu wyjmij kartę pamięci z kamery.

Nie nagrywaj więcej wideo. Nie rób zdjęć. Nie formatuj jej. Każdy nowy zapis zmniejsza to, co możesz jeszcze odzyskać.

I tak, wiem, że podłączenie kamery przez USB wydaje się łatwiejsze. Też kiedyś tak zrobiłem. Osobny czytnik kart jest zwykle bezpieczniejszym rozwiązaniem do odzyskiwania.

Sprawdź, czy komputer nadal ją widzi

Włóż kartę do czytnika kart i podłącz go do komputera.

Jeśli Windows w ogóle widzi kartę, nawet jeśli pokazuje ją jako RAW, Nieprzydzielone miejsce albo prosi o sformatowanie, oprogramowanie do odzyskiwania nadal ma z czym pracować.

Jeśli nie pojawia się w Eksploratorze plików, otwórz Zarządzanie dyskami i sprawdź tam. Miałem karty niewidoczne w Eksploratorze, ale nadal widoczne w Zarządzaniu dyskami, co wystarczyło, żeby je przeskanować.

Użyj narzędzia stworzonego do wideo, a nie do plików biurowych

Tutaj wiele osób się wykłada.

Wiele aplikacji do odzyskiwania dobrze radzi sobie z JPG-ami i dokumentami Worda, a potem kompletnie zawodzi przy materiale z kamery. Wideo z kamer, dronów, wideorejestratorów i kamer sportowych często bywa podzielone na mnóstwo fragmentów rozsianych po całej karcie. Starsze metody skanowania pomijają części albo źle odbudowują plik, więc kończysz z uszkodzonymi klipami, połową klipów albo plikami, które wyglądają dobrze, dopóki odtwarzanie nie zatrzyma się po 11 sekundach.

U mnie lepiej sprawdził się Disk Drill.

Powód, dla którego w ogóle się nim zainteresowałem, to tryb Advanced Camera Recovery. Jest zbudowany z myślą o pofragmentowanym wideo z kamer. Zamiast pobierać nagłówek pliku i liczyć na szczęście, próbuje ułożyć fragmenty wideo z powrotem we właściwej kolejności. Przy nagraniach z GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Insta360 i wideorejestratorów ma to znacznie większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.

Podstawowy przebieg odzyskiwania

Oto krótka wersja, której się trzymałem:

1. Zainstaluj Disk Drill.
  2. Podłącz oryginalną kartę SD za pomocą czytnika kart.
  3. Otwórz Disk Drill.
  4. Wybierz kartę z listy urządzeń, kliknij Search for lost data, a następnie wybierz Advanced Camera Recovery.
  5. Poczekaj na zakończenie skanowania. Nie przerywaj go wcześniej, chyba że karta zacznie dziwnie się zachowywać.
  6. Podejrzyj to, co się pojawi.
  7. Odzyskaj pliki na inny dysk.

Ta ostatnia część ma znaczenie. Nie zapisuj odzyskanych plików z powrotem na tej samej karcie pamięci. Zapisz je na komputerze, zewnętrznym SSD, czymkolwiek innym.

Kiedy oprogramowanie nadal ma sens

Samodzielne odzyskiwanie zwykle działa najlepiej, gdy problem jest logiczny, a nie fizyczny. Rzeczy takie jak:

• przypadkowe usunięcie
  • szybkie formatowanie
  • uszkodzenie systemu plików
  • karta zmieniająca się w RAW
  • brakujące pliki po błędzie kamery

Widziałem przypadki, gdy oprogramowanie odzyskiwało materiał w takich sytuacjach, nawet kiedy z zewnątrz karta wyglądała na mocno zajechaną.

Kiedy przestać i wysłać ją do laboratorium

Nadchodzi moment, w którym dalsze próby na własną rękę zaczynają zmniejszać Twoje szanse.

Przerwałbym i skorzystał z usługi odzyskiwania, jeśli dzieje się którakolwiek z tych rzeczy:

1. Karta ma widoczne uszkodzenia fizyczne.
  2. Szybko się nagrzewa po podłączeniu.
  3. Komputer w ogóle jej nie wykrywa.
  4. Ciągle się rozłącza podczas skanowania.
  5. Kamera zgłasza błędy na poziomie sprzętowym.
  6. Nagranie ma wartość finansową albo wartość dla klienta i nie możesz sobie pozwolić na zły zakład.

Na tym etapie powtarzane domowe próby to sposób, w jaki ludzie pogarszają stan uszkodzonej karty. Laboratorium może mieć sprzęt do bezpośredniego dostępu do kości pamięci i odzyskać dane w sposób, którego zwykłe oprogramowanie nie potrafi.

Co zrobiłbym po kolei

Jeśli chcesz wersję bez owijania w bawełnę:

1. Przestań używać karty.
  2. Wyjmij ją z kamery.
  3. Użyj czytnika kart, nie portu USB w kamerze.
  4. Sprawdź Eksplorator plików, a potem Zarządzanie dyskami.
  5. Jeśli karta jest wykrywana, przeskanuj ją oprogramowaniem stworzonym do odzyskiwania wideo.
  6. Odzyskaj pliki na inny dysk.
  7. Jeśli karta jest niestabilna, gorąca, niewidoczna albo fizycznie uszkodzona, zatrzymaj się na tym etapie.

Ta kolejność uchroniła mnie przed popełnieniem typowych głupich błędów. Najważniejsze są szybkość, a potem powściągliwość. Gdy tylko zaczniesz zapisywać nowe dane na karcie, wszystko bardzo szybko zaczyna się pogarszać.

Zacznij od prostych sprawdzeń, zanim założysz, że filmy zniknęły.

Jeśli transfer się nie powiódł, pliki mogą nadal być na karcie, ale ukryte, zmienione nazwą albo znajdować się w uszkodzonej strukturze folderów. Najpierw włóż kartę SD do czytnika, a potem sprawdź ją na drugim komputerze, jeśli masz taką możliwość. Włącz też pokazywanie ukrytych plików w Eksploratorze plików. Zdarzało mi się widzieć foldery DCIM wyglądające na puste, gdy indeks został uszkodzony.

W jednym trochę różnię się od @mikeappsreviewer: najpierw skopiowałbym całą widoczną zawartość karty na komputer, jeśli karta nadal jest stabilnie odczytywana. Zrób to jeden raz. Bez przeciągania plików, bez wycinania i wklejania. Zwykła kopia tylko do odczytu daje bezpieczniejszy zestaw roboczy, jeśli karta zacznie później zawodzić.

Następnie ostrożnie sprawdź kartę za pomocą CHKDSK. Wiem, że niektórzy nie lubią takiej sugestii i w przypadku umierającej karty zgadzam się, lepiej to pominąć. Ale jeśli karta jest stabilna i Windows widzi system plików, chkdsk /f już wcześniej przywracał mi utracone wpisy katalogów. Nie odzyskuje dobrze usuniętych klipów, ale czasami sprawia, że brakujące pliki znów się pojawiają. Jeśli karta jest widoczna jako RAW, nie rób tego.

Jeśli filmy zostały usunięte albo tabela plików jest uszkodzona, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania wideo z karty SD. Użyłbym go po sprawdzeniach widoczności, a nie jako pierwszego kroku. Przeskanuj kartę, sprawdź podgląd tego, co się otwiera, a potem odzyskaj pliki na dysk twardy.

Sprawdź też te oznaki:

1. Pliki mają rozmiar 0 KB, co wskazuje na uszkodzenie.
  2. Zajęte miejsce na karcie nadal wygląda na duże, więc pliki mogą być ukryte lub osierocone.
  3. Aparat odtwarza klipy, a komputer nie, wtedy problemem często jest struktura folderów albo obsługa kodeków.
  4. Komputer prosi o sformatowanie, system plików jest uszkodzony.

Jeśli chcesz zobaczyć instrukcję krok po kroku, ten poradnik YouTube dotyczący odzyskiwania wideo z karty SD po nieudanym transferze całkiem dobrze pokazuje typowe kontrole i przebieg odzyskiwania.

Najważniejsze, przestań teraz używać tej karty. Każdy nowy zapis trochę zmniejsza Twoje szanse.

Poradziłbym sobie z tym trochę inaczej niż @mikeappsreviewer i @sterrenkijker.

Zanim uruchomisz cokolwiek, co mogłoby naprawić kartę, najpierw zrób obraz bajt po bajcie karty SD, jeśli komputer nadal ją wykrywa. Da ci to jedną zamrożoną kopię do pracy, co jest znacznie bezpieczniejsze niż eksperymentowanie na oryginalnym nośniku. W systemie Windows mogą to zrobić USB Image Tool lub HDD Raw Copy Tool. Na Macu/Linuxie użyj dd lub ddrescue, jeśli karta działa niestabilnie. Jeśli karta zacznie umierać w trakcie skanowania, będziesz żałować, że nie zrobiłeś tego najpierw.

Następnie porównaj kilka rzeczy:

1. Czy zajęte miejsce na karcie nadal wygląda mniej więcej tak samo?
  2. Czy brakujące filmy są niewidoczne tylko na komputerze, ale nadal widoczne w aparacie?
  3. Czy aplikacja do transferu mogła przenieść pliki zamiast je skopiować?

Ten ostatni punkt zdarza się częściej, niż ludziom się wydaje. Niektóre narzędzia do importu usuwają klipy źródłowe po transferze, a jeśli transfer zawiesił się w połowie, możesz skończyć z brakującymi plikami po obu stronach. Strasznie irytujące.

W jednym miejscu trochę nie zgadzam się z pomysłem użycia CHKDSK: unikałbym go, chyba że pliki są wyraźnie tylko ukryte przez uszkodzenie katalogu i masz już zrobiony obraz karty. CHKDSK potrafi posprzątać system plików w sposób, który nie zawsze pomaga przy odzyskiwaniu multimediów.

Sprawdź też najpierw komputer:

• wyszukaj bezpośrednio rozszerzenia plików wideo: .mp4, .mov, .mts, .avi
  • sprawdź folder importu, foldery tymczasowe i Kosz
  • poszukaj dziwnych nazw plików lub niepełnych plików z odpowiednią datą/godziną

Jeśli obraz karty został utworzony, a oryginały nadal nie są widoczne, to tak, Disk Drill jest rozsądnym kolejnym krokiem do odzyskiwania wideo z karty SD. Jeśli to możliwe, przeskanowałbym plik obrazu, a nie działającą kartę. To trochę zmniejsza ryzyko.

Jeśli odzyskane pliki nie będą się odtwarzać, wypróbuj VLC, zanim założysz, że są martwe. VLC otwiera wiele częściowo uszkodzonych klipów, które inne odtwarzacze odrzucają.

Ten wątek dotyczy zasadniczo odzyskiwania usuniętych filmów z karty SD po nieudanym transferze, więc też warto go przeczytać, jeśli chcesz zobaczyć więcej przykładów tego, co ludzie widzieli po awarii transferu.

Zgadzam się z @cazadordeestrellas w jednej kwestii: najbezpieczniej jest najpierw wykonać obraz nośnika, jeśli karta jest choć trochę niestabilna. Jestem mniej przekonany do CHKDSK niż @sterrenkijker, chyba że masz już pełny obraz, ponieważ naprawianie systemu plików może późniejsze odzyskiwanie jeszcze bardziej skomplikować.

Dodałbym jeszcze jedną kontrolę: sprawdź kartę ponownie w aparacie. Jeśli miniatury nadal się tam wyświetlają, klipy mogą wcale nie być usunięte. Czasami komputer po prostu nie radzi sobie z indeksem folderu albo z dokładnym wariantem kodeka lub kontenera.

Jeśli będziesz skanować, użyj Disk Drill na obrazie albo na karcie w trybie tylko do odczytu.

Zalety Disk Drill:

• dobrze radzi sobie z kartami SD
  • wyświetla podgląd plików wideo możliwych do odzyskania
  • jest wystarczająco prosty w obsłudze, gdy jesteś zestresowany
  • potrafi znaleźć usunięte oraz utracone partycje lub wpisy plików

Wady:

• głębokie skanowanie może trochę potrwać
  • odzyskanie wideo nie jest gwarantowane, jeśli klipy zostały nadpisane
  • podgląd nie zawsze oznacza w pełni odtwarzalny wyeksportowany plik
  • limity płatnego odzyskiwania mają znaczenie zależnie od wersji

Sprawdź też odzyskane klipy w VLC, zanim uznasz je za stracone. Niektóre uszkodzone pliki są po prostu wybredne w zwykłych odtwarzaczach.

Więc moja kolejność byłaby taka: sprawdzenie w aparacie, wykonanie obrazu karty, sprawdzenie zajętego miejsca, a dopiero potem skanowanie za pomocą Disk Drill.