Przypadkowo usunąłem ważne pliki na moim Macu i opróżniłem Kosz, zanim zorientowałem się, czego brakuje. Potrzebuję niezawodnego oprogramowania do odzyskiwania danych na Maca, które potrafi odzyskać dokumenty i zdjęcia bez powodowania dalszej utraty danych. Szukam prawdziwych rekomendacji dotyczących najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych dla Maca w tej chwili.
Rzeczy dotyczące odzyskiwania danych na Macu, do których ciągle wracałem
Przez ostatnie kilka lat przetestowałem całą masę aplikacji do odzyskiwania danych na Macu. Mimo to większości osób nadal polecałem Disk Drill. Nie dlatego, że wygrywa w każdym pojedynczym przypadku. Bo nie wygrywa. Korzystałem z niego dalej, bo trafia w przydatny środek. Skuteczność odzyskiwania była wystarczająco dobra przy prawdziwych problemach, układ interfejsu ze mną nie walczył, a na nowszych Macach działał bez problemów.
Wiele aplikacji do odzyskiwania danych idzie w jedną z dwóch stron. Albo są okrojone i słabe, albo wrzucają cię na ekran pełen opcji bez żadnego prostego wyjaśnienia. Disk Drill znajduje się gdzieś pomiędzy.
Co zwróciło moją uwagę
Sprawia wrażenie stworzonego pod macOS, a nie przeniesionego na szybko jako dodatek po fakcie. Od razu zauważyłem kilka rzeczy:
- Poprawnie obsługuje APFS.
- Działa bez problemu na Apple Silicon.
- Odczytuje zewnętrzne dyski SSD, karty SD, pendrive’y i woluminy Time Machine bez większych problemów.
- Funkcja podglądu plików była naprawdę użyteczna, a nie tylko pozornie użyteczna.
- Zawiera narzędzia do tworzenia kopii zapasowych i obrazów dysku, co miało znaczenie przy niestabilnych dyskach.
Miałem kiedyś uszkodzony wolumin APFS po tym, jak zewnętrzna obudowa zaczęła tracić połączenie. Niektóre narzędzia prawie nic nie widziały. Disk Drill odzyskał sensowną część struktury katalogów i pokazał podgląd przed odzyskaniem, co oszczędziło czas i zgadywanie.
Dlaczego nadal miałem go pod ręką
Krótka wersja:
- Solidne wyniki przy usuniętych plikach i sformatowanych dyskach
- Podglądy, którym mogłem zaufać przed przywracaniem
- Wbudowane tworzenie obrazów dla niestabilnych dysków
- Dobra obsługa formatów zdjęć i wideo, w tym plików RAW
- Łatwiejszy w użyciu niż większość cięższych aplikacji do odzyskiwania
Inne narzędzia do odzyskiwania danych na Macu, po które nadal bym sięgnął
Najlepsza opcja zależy od konkretnego zadania. Nie udawałbym, że jedna aplikacja pasuje do każdej awarii.
PhotoRec
Darmowy, brzydki, skuteczny. Używałem go kilka razy przy uszkodzonych kartach SD i zniszczonych systemach plików. Znalazł więcej, niż się spodziewałem. Kosztem jest organizacja. Zwykle tracisz oryginalne nazwy plików i strukturę folderów, więc dostajesz stertę odzyskanych plików wysypaną jak pranie na podłodze. Mimo to warto, kiedy alternatywą jest zero plików.
iBoysoft Data Recovery
Ten wydawał się łatwiejszy dla nowych użytkowników. Obsługa APFS w moich testach wyglądała całkiem dobrze, a cały proces był wystarczająco prosty, jeśli nie chcesz spędzać godziny na czytaniu menu. Mój problem dotyczył modelu subskrypcyjnego. Nie lubię płacić ciągłych opłat za narzędzie, którego mogę potrzebować raz po naprawdę kiepskim dniu.
Data Rescue
Starsze narzędzie, ale nadal przydatne w niektórych przypadkach. Nie sięgałbym po nie jako pierwsze za każdym razem, ale widziałem, jak dobrze radzi sobie z dyskami zewnętrznymi i mniej skomplikowanymi przypadkami odzyskiwania. Jeśli problem jest prosty, nadal ma swoje miejsce.
Część, którą ludzie psują
Największy błąd pojawia się jeszcze zanim skanowanie w ogóle się zacznie. Gdy pliki znikną, przestań używać dysku.
Naprawdę. Nie zapisuj na nim dalej niczego. Nie instaluj na nim aplikacji. Nie restartuj komputera bez końca i nie grzeb dalej, jeśli masz inną opcję. Na dyskach SSD TRIM tylko to pogarsza. Usunięte dane na nowoczesnych Macach mogą zniknąć szybko i na zawsze.
Co zrobiłbym najpierw
- Zainstaluj aplikację do odzyskiwania na innym dysku, jeśli masz taką możliwość
- Przywracaj odzyskane pliki na inny dysk, a nie z powrotem na ten sam
- Sklonuj niestabilne dyski przed uruchamianiem kolejnych skanów
- Pomijaj losowe narzędzia naprawcze, dopóki twoje pliki nie będą bezpieczne
Widziałem przypadki, w których odzyskiwanie się nie udało, bo ktoś używał Maca dalej tak, jakby nic się nie stało, jeszcze przez dzień albo dwa. Do tego czasu dysk nadpisał już wystarczająco dużo bloków, żeby odzyskiwanie było znacznie trudniejsze albo całkowicie niemożliwe.
Moja prosta odpowiedź
Jeśli ktoś chciałby jedną rekomendację bez zbędnego dramatu do odzyskiwania danych na Macu, nadal powiedziałbym: Disk Drill.
Jeśli znasz się na narzędziach do odzyskiwania albo masz do czynienia z dziwnym przypadkiem, któreś z pozostałych może pasować lepiej. Ale dla większości osób, które po prostu chcą odzyskać pliki bez zamieniania tego w projekt na cały weekend, Disk Drill to narzędzie, do którego ciągle wracałem.
Jeśli pliki były na wewnętrznym dysku SSD Maca, czas ma większe znaczenie niż nazwy marek. Przestań zapisywać cokolwiek na tym dysku. TRIM na dyskach SSD Apple szybko czyści usunięte bloki, więc szanse na odzyskanie spadają z każdą minutą dalszego używania.
Mój wybór w tym przypadku to Disk Drill. Nie dlatego, że wygrywa każdy test, i trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii, nie nazwałbym go już opcją pośrodku. Na Macu to jedna z bezpieczniejszych pierwszych prób, ponieważ podgląd działa solidnie, a proces skanowania trudno zepsuć. To ma znaczenie, gdy już opróżniłeś Kosz i nie chcesz popełnić drugiego błędu.
Krótka lista:
- Disk Drill, najlepszy pierwszy wybór do usuniętych dokumentów i zdjęć w macOS
- R-Studio, mocniejsze w zaawansowanych przypadkach, trudniejszy interfejs
- PhotoRec, darmowy, bałagan w nazwach plików, narzędzie ostatecznej szansy
Zrób tak:
- Zainstaluj aplikację na dysku zewnętrznym
- Przeskanuj dysk Maca w trybie tylko do odczytu, jeśli jest dostępny
- Odzyskuj na inny dysk, nie na ten sam
- Jeśli dysk wydaje się niestabilny, najpierw utwórz jego obraz
Jeśli chcesz szybki instruktaż, ten przewodnik wideo po najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych na Macu jest łatwy do śledzenia.
Jeśli Time Machine było włączone, najpierw sprawdź migawki. Ludzie zbyt często pomijają ten krok.
Opróżnienie Kosza na Macu nie oznacza automatycznie końca gry, ale byłbym trochę mniej spokojny niż @mikeappsreviewer i @codecrafter, jeśli pliki były na wewnętrznym SSD. Na nowoczesnych Macach TRIM może sprawić, że usunięte dokumenty i zdjęcia znikną szybciej, niż ludziom się wydaje, więc najlepsze oprogramowanie zależy też od tego, gdzie pliki się znajdowały.
Moje zdanie:
-
Jeśli był to wewnętrzny dysk Maca
- spróbuj odzyskiwania natychmiast
- przestań używać Maca tak bardzo, jak to możliwe
- jeśli masz innego Maca, utwórz bootowalny dysk zewnętrzny lub pracuj z pamięci zewnętrznej
-
Jeśli była to karta SD, pendrive lub zewnętrzny HDD/SSD
- Twoje szanse są zwykle większe
- odzyskiwanie programowe jest znacznie bardziej realistyczne
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill nadal byłby pierwszym, którego bym spróbował do odzyskiwania danych na Macu, głównie dlatego, że jest mniej prawdopodobne, że pogorszy złą sytuację dla zwykłego użytkownika. Powód, dla którego oceniam go wysoko, to nie tylko wyniki skanowania, ale też fakt, że pozwala w całkiem rozsądny sposób sprawdzić, co znalazł przed przywróceniem. To ma duże znaczenie przy dokumentach i bibliotekach zdjęć.
W czym nieco nie zgadzam się z innymi: nie rzucałbym się od razu na PhotoRec, chyba że zaakceptowałeś chaos. To potężne narzędzie, jasne, ale przy mieszanych plikach osobistych może zamienić odzyskiwanie w koszmar sortowania. Świetne do odzyskaj wszystko, co możliwe, ale niezbyt dobre do potrzebuję tych rodzinnych zdjęć i podatkowych PDF-ów jeszcze dziś wieczorem.
Poza tym, zanim cokolwiek kupisz, sprawdź:
- ostatnio usunięte w iCloud Drive
- ostatnio usunięte w aplikacji Zdjęcia
- Time Machine
- lokalne migawki, jeśli Time Machine było wcześniej włączone
Ten wątek Apple naprawdę warto przejrzeć pod kątem pomysłów na kopie zapasowe i odzyskiwanie plików:
Wskazówki z forum Apple dotyczące odzyskiwania usuniętych plików na Macu
Krótka wersja: Disk Drill to prawdopodobnie najlepsza pierwsza próba, zwłaszcza do usuniętych dokumentów i zdjęć na macOS. Jeśli dysk fizycznie ulega awarii, pomiń domowe bohaterstwo i najpierw wykonaj jego obraz, ponieważ powtarzane skanowania mogą pogorszyć sytuację.