Przypadkowo sformatowałem mój pendrive USB i straciłem ważne pliki, których nadal potrzebuję. Szukam bezpiecznych kroków odzyskiwania danych z dysku USB, rekomendacji oprogramowania lub informacji, czego powinienem unikać, aby mieć jak największą szansę na odzyskanie danych.
Tak, to kiepskie uczucie, gdy pendrive zostanie przypadkowo sformatowany. Zdarzyło mi się to kiedyś z małym dyskiem do pracy i pierwsza rzecz, jakiej się nauczyłem, była prosta: formatowanie nie zawsze oznacza, że pliki przepadły.
Duży szczegół to rodzaj formatowania.
Jeśli było to Szybkie formatowanie, Twoje szanse są często całkiem niezłe. Taki typ zwykle kończy się szybko, ponieważ czyści rekordy systemu plików, a nie całą zawartość. Sporo starych danych nadal tam jest, dopóki nowe pliki ich nie nadpiszą.
Jeśli było to Pełne formatowanie, perspektywy są gorsze. Ten proces nadpisuje nośnik, więc zwykłe programy do odzyskiwania zazwyczaj znajdują niewiele albo nic.
Jednej rzeczy musiałem się oduczyć: nie ma prawdziwego sposobu, by odformatować pendrive. Gdy formatowanie już się wydarzyło, to się wydarzyło. Programy do odzyskiwania robią coś innego. Skanują urządzenie w poszukiwaniu pozostałości danych plików i próbują złożyć je z powrotem w całość. Jeśli surowe bloki danych nadal istnieją, możesz odzyskać pliki. Jeśli te bloki zostały nadpisane, to koniec.
Zrób to najpierw i zrób to teraz: przestań używać pendrivea.
Nie kopiuj niczego na niego. Nie formatuj go ponownie. Nie uruchamiaj CHKDSK. Nie próbuj losowych kroków naprawy z wyników wyszukiwania. Każdy zapis utrudnia odzyskanie, a czasem jeden zły ruch wystarczy.
To, co zrobiłbym dalej, to od razu użyć narzędzia do odzyskiwania. Widziałem całkiem przyzwoite wyniki z Disk Drill. To jedna z mniej irytujących opcji, jeśli wcześniej nie zajmowałeś się odzyskiwaniem plików.
Moje zwykłe kroki:
- Zainstaluj Disk Drill na wewnętrznym dysku komputera, nigdy na sformatowanym USB.
- Podłącz pendrive.
- Otwórz Disk Drill i wybierz USB z listy dysków.
- Naciśnij Search for Lost Data, a potem wybierz Universal Scan, gdy o to zapyta. W przypadku sformatowanych pendriveów to często właściwe miejsce, żeby zacząć.
- Pozwól skanowaniu dojść do końca. Możesz przeglądać wyniki wcześniej, ale ja bym poczekał. Miałem tak lepsze wyniki, a przynajmniej tak mi się wydawało.
- Podejrzyj, co znajdzie. Jeśli zdjęcie się otwiera, dokument się wyświetla albo wideo odtwarza się w podglądzie, Twoje szanse na czyste odzyskanie rosną.
- Odzyskaj pliki na inny dysk. Nie z powrotem na ten sam USB. Nigdy tak nie rób.
Jedna rzecz, którą ludzie pomijają, a potem żałują: Disk Drill pozwala utworzyć obraz dysku bajt po bajcie. Jeśli pendrive ciągle się rozłącza, zgłasza błędy odczytu albo działa niestabilnie, najpierw zrób jego obraz i skanuj obraz zamiast niego. Zrobiłem tak kiedyś z umierającym nośnikiem i uratowało mnie to przed utratą drugiej szansy na odzyskanie.
Jeśli odzyskane pliki wrócą z dziwnymi nazwami albo foldery zniknęły, to normalne po formatowaniu. Bałagan w nazwach jest irytujący, jasne, ale najważniejsze jest to, czy dane plików nadal się otwierają.
Więc tak, odzyskanie plików z sformatowanego pendrivea jest często możliwe, głównie po szybkim formatowaniu. Najlepiej zostawić dysk w spokoju, przeskanować go tak szybko, jak się da, i zapisać odzyskane pliki gdzie indziej. Czas ma tu znaczenie. Każdy dodatkowy zapis pogarsza Twoje szanse.