Bilgisayarıma dosya taşırken SD kartımdaki önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve şimdi onları hiçbir yerde bulamıyorum. Bu fotoğraflar gerçekten çok önemli ve herhangi bir şeyin üzerine yazılmadan önce SD karttan silinen fotoğrafları geri yüklemenin en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Bunu bir kez yaşadım ve en kötü kısmı, kartın boşaldığını fark ettiğim ilk dakikaydı. Bu yüzden hemen, ona hiçbir şey yazmayı bırakın. SD kartı kameranızdan ya da telefonunuzdan çıkarın ve olduğu gibi bırakın.
Silinen fotoğraflar genellikle anında yok edilmez. Kart o alanı kullanılabilir olarak işaretler ve bir sonraki fotoğraflarınız eski verilerin üstüne yazılır. Çekime devam ettiyseniz, kurtarma ihtimali hızla düşer. Kart hiç dokunulmadan kaldıysa, şansınız hâlâ iyidir.
Bir şey yüklemeden önce sıkıcı kontrolleri yapın.
- Silme işlemi bir Mac üzerinden olduysa, Çöp Kutusu'na bakın.
- Android'de olduysa, Google Fotoğraflar çöp kutusunu ve Samsung Gallery geri dönüşüm kutusunu kontrol edin. Bunlar çoğu zaman öğeleri 30 ila 60 gün saklar.
- Bulut yedek kopyalarını da kontrol edin.
Bunların hiçbiri sonuç vermezse, ben kurtarma yazılımına yönelirdim.
İlk seferde yaptığım hatalardan biri, telefonu bağlayarak kurtarmaya çalışmaktı. Kötü fikirdi. USB üzerinden bağlanan bir telefon ya da kamera çoğu zaman kartın ham düzenini gizler, bu yüzden kurtarma uygulamaları düşündüğünüzden daha az şey görür. Mobil uygulamaların çoğu daha da kötüdür. Küçük resimleri çekerler ya da root erişimi isterler ve elinizde tam fotoğraf yerine küçük, bulanık önizlemeler kalır. Bir USB SD kart okuyucu kullanın ve kartı doğrudan bir Mac'e ya da Windows PC'ye bağlayın. Bu, yazılıma karta doğru şekilde erişme imkânı verir.
Çok fazla kurtarma aracı var ve internetteki listelerin yarısı birbirinden kopyalanmış gibi hissettiriyor. PhotoRec ücretsizdir ve çalışır, ama büyük fotoğraf arşivlerinde bana rahatsız edici geldi. Metin tabanlı bir arayüz kullanır ve kurtarılan dosyalar çoğu zaman genel adlarla ve klasör sırası olmadan geri gelir. Binlerce çekiminiz varsa, sıralamak tam bir karmaşaya dönüşür.
Ben Disk Drill ile daha iyi sonuç aldım. Benim için önemli olan basit şeylerdi. CR2 ve NEF gibi RAW dosyaları da dahil olmak üzere yaygın kamera formatlarını okuyordu. Ayrıca kurtarmadan önce dosyaları önizlememe izin veriyordu, bu da hangi görüntülerin sağlam olduğunu anlayabildiğim için zaman kazandırdı.
Benim yaptığım şey şöyleydi.
- Disk Drill'i bilgisayarınıza kurun. Mac'te, Gizlilik ayarlarında ona Tam Disk Erişimi verin, yoksa tarama yarım yamalak sonuç verebilir.
- SD kartı bir kart okuyucuya takın, bağlayın ve ardından uygulamayı açın. Kart sürücü listesinde görünmelidir.
- Kartı seçin ve kayıp veri taramasını başlatın. Universal Scan benim için gayet iyi çalıştı. Önce son silmeleri kontrol eder, sonra fotoğraf dosya imzalarını arayarak daha derine iner.
- Bekleyin. Tarama sürerken göz atabilirsiniz, ama ben genelde bitmesini beklerim, böylece her dosya için kendimden şüphe etmiyorum.
- Tarama bittiğinde Resimler bölümünü açın. İsterseniz türe göre filtreleyin. Geri yüklemeden önce bir dosyada önizleme simgesini kullanın. En önemli kısım burasıdır. Fotoğraf önizlemede temiz şekilde açılıyorsa, genellikle kurtarılabilir durumdadır. Açılmıyorsa ya da bozulma gösteriyorsa, ona güvenmeyin.
- İstediğiniz fotoğrafları seçin ve Kurtar'a tıklayın.
Kurtarılan dosyaların nereye kaydedileceğini sorduğunda, onları aynı SD karta geri göndermeyin. Bilgisayarınızın dahili sürücüsüne ya da farklı bir harici sürücüye kaydedin. Kurtarılan dosyaları aynı karta yazmak, insanların kalan kurtarılabilir veriyi mahvetme şeklidir. Bunu yıllar önce zor yoldan öğrendim ve evet, berbattı.
Kurtarmadan sonra birkaç fotoğrafı açın ve düzgün olduklarından emin olun. Dosyalarınızın güvende olduğunu anladıktan sonra, kartı yeniden kameraya takın ve tekrar kullanmadan önce orada biçimlendirin.
Ben buradan başlardım. Kart silinmeden beri kullanılmadıysa, hâlâ makul bir şansınız var.
Öncelikle, SD kartı kullanmayı bırakın. Her yeni yazma işlemi kurtarma şansınızı azaltır.
Büyük ölçüde @mikeappsreviewer’a katılıyorum, telefon veya kamera kablosu değil, bir kart okuyucu kullanın. Yine de bir konuda biraz farklı düşünüyorum. Kartı kurtarmadan hemen sonra, başka bir cihazda da test etmeden biçimlendirmezdim. Kart bozulmaya başladıysa, biçimlendirme asıl sorunu gizler ve sonunda yine kötü depolamaya güvenmiş olursunuz.
Benim sonraki adımda yapacağım şey:
- Fotoğrafların bilgisayarınıza farklı bir klasöre kopyalanıp kopyalanmadığını kontrol edin, temiz şekilde taşınmış olmayabilirler. Dosya türüne göre arayın: JPG, PNG, CR2, NEF, ARW.
- Windows’ta gizli dosyalara ve Geri Dönüşüm Kutusu’na bakın. Mac’te dosya uzantıları için Spotlight araması yapın.
- Hiçbir şey görünmüyorsa ve fotoğraflar gerçekten önemliyse önce SD kartın bire bir imajını alın. USB Image Tool veya ddrescue gibi araçlar yardımcı olur. Bu size güvenli bir çalışma kopyası verir. Profesyoneller bunu bir sebeple yapar.
Ardından kart imajını veya kartın kendisini Disk Drill ile tarayın. Bunu seviyorum çünkü önizleme, tam fotoğrafları bozuk çöplerden hızlıca ayırmaya yardımcı oluyor. PhotoRec çok şey bulur, ama dosya adları karmakarışık olur. Arşiviniz büyükse, bu çok çabuk yorucu hale gelir.
İnsanların kaçırdığı iki şey daha:
- Dosyalar taşındıysa ve işlem başarısız olduysa, bazı fotoğraflar hâlâ kartta değil, kaynak cihazda olabilir.
- Kart sahteyse veya ölüyorsa, kurtarma yazılımı bozulmuş çok sayıda dosya gösterebilir. Bu durumda önce kartın imajını alın, tekrar tekrar taramaya devam etmeyin.
En iyi kurtarma araçları hakkında kısa bir açıklama istiyorsanız, bu fena değil:
silinen fotoğraflar ve SD kartlar için en iyi veri kurtarma yazılımı