Silinen Fotoğrafları Nikon Kamera SD Kartından Kurtarma, Hangi Yazılımı Kullanmalıyım?

Yedeklemeden önce Nikon kameramın SD kartından önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve onları geri getirmek için en iyi fotoğraf kurtarma yazılımını bulmaya çalışıyorum. Görüntüler, yerine koyamayacağım kişisel anıları içeriyor, bu yüzden Nikon kamera dosyalarıyla iyi çalışan güvenli ve güvenilir bir SD kart kurtarma aracı seçme konusunda yardıma ihtiyacım var.

Buna bir süre önce bir Nikon kartta rastladım, o yüzden önce kısa versiyonu vereyim. Evet, ücretsiz kurtarma var. İşe yarayıp yaramayacağı, silme işleminden sonra ne olduğuna bağlı.

Fotoğraflar silindiyse ve sonra çekim yapmaya devam ettiyseniz, şansınız hızla düşer. Silinen dosyalar genelde üzerlerine yeni veri yazılana kadar kartta kalır. Bu yüzden ilk adım basit. SD kartı şimdi kullanmayı bırakın. Artık fotoğraf yok. Video yok. Gerekmedikçe kamerayla kurcalamayın bile.

Windows'ta, ben Disk Drill ile başlayınca fena olmayan sonuçlar aldım. Ücretsiz sınır 100 MB. RAW çekiyorsanız bu çok değil, ama birkaç JPEG için çoğu zaman yeterli olur. En azından para harcamadan önce eksik Nikon çekimlerinin tarama sonuçlarında hâlâ görünüp görünmediğini anlamanıza yardımcı olur.

Benim yaptıklarım:

1. SD kartı Nikon'dan çıkardım ve ayrı bir kart okuyucu kullandım.
  2. Disk Drill'i karta değil, bilgisayara kurdum. Bariz, ama insanlar panikleyince garip şeyler yapıyor.
  3. Açtım, SD kartı seçtim, sonra Search for lost data düğmesine bastım.
  4. Universal Scan kullandım. Benim durumumda hızlı taramadan daha fazlasını buldu.
  5. Önce önizlemeleri kontrol ettim. Bazı dosyalar sonuçlarda görünüyor ama yarım bozuk açılıyor, o yüzden önizleme önemli.
  6. İstediklerimi kurtardım.
  7. Bunları tekrar aynı SD karta değil, bilgisayarın sürücüsüne kaydettim.

Eksik dosyalarınız 100 MB'tan büyükse ve ödeme yapmak istemiyorsanız, PhotoRec genelde ücretsiz çözüm olarak önerilir. İşe yarar. Onunla insanların bütün partileri geri aldığını gördüm. Yine de kullanımı daha zordur. Güzel önizlemeler yok, adlandırma karışır, klasörler genelde eski hâliyle geri gelmez ve arayüz eski hissettirir. Yine de işlevsel. Güzel değil.

İnsanların Nikon tarafında gözden kaçırdığı bir şey var: RAW desteği önemli. Kameranız NEF dosyaları kaydediyorsa, önce kurtarma uygulamasını kontrol edin. Bazı ücretsiz araçlar JPEG ile iyi çalışır ama RAW formatlarında bir noktada dağılıyor.

Herhangi bir şeyi taramadan önce sıkıcı yerleri de kontrol edin. Bir keresinde zaten başka bir makinede bulunan dosyaları kurtarmaya zaman harcadım. Bilgisayarınızdaki içe aktarma klasörlerine, SnapBridge aktarımlarına, harici sürücülere, bulut senkronizasyonuna, kullandığınız her şeye bakın. Bazen karttaki kopya gitmiştir ama başka bir kopya sessizce orada duruyordur.

Benim pratik sıralamam şöyle olurdu:

1. SD karta yazmayı durdurun.
  2. Kamerayı USB ile bağlamak yerine kart okuyucu kullanın.
  3. Eksik fotoğraflar ücretsiz 100 MB sınırına sığıyorsa önce Disk Drill'i deneyin.
  4. Ücretsiz bir seçenek istiyorsanız ve hantal bir süreci dert etmiyorsanız PhotoRec kullanın.

Bir şey daha. Kart fiziksel olarak hasarlıysa, okuma hataları veriyorsa veya bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa, ücretsiz araçlarla uğraşmaya devam etmezdim. Benim durup bir kurtarma merkezine vereceğim nokta orası olurdu. Sorunlu bir kartı fazla zorlamak bazen kötü bir durumu daha da kötüleştirir.

Kartı kullanmayı bırakın. Bu, hangi uygulamayı seçtiğinizden daha önemlidir.

Büyük konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, bir kare daha çekmeyin. Bu fotoğraflar sizin için çok önemliyse ücretsiz sınırla başlamama konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Nikon cihazınız NEF çekiyorsa, 100 MB çok çabuk dolar. Birçok Nikon gövdeden çıkan tek bir RAW dosyası 20 ila 50 MB olur, bazen daha da fazla. Sınıra çok hızlı ulaşırsınız.

Kart bilgisayarınızda hâlâ düzgün şekilde bağlanıyorsa benim tercihim Disk Drill olur. SD kartlarla iyi çalışır, bulunan fotoğrafların önizlemesini gösterir ve karışık fotoğraf setlerinde birçok eski ücretsiz araca göre daha iyi iş çıkarır. JPEG, NEF, MOV, MP4, hepsi tek taramada. Buradaki kilit nokta önizlemedir, çünkü silme işleminden sonra dosya adları çoğu zaman yanlış geri gelir.

Benim farklı yapacağım şey şu olurdu. Önce SD kartın birebir bir imajını alın, sonra kartı değil bu imajı tarayın. Orijinal medyada daha az okuma yapılır. Kart sorun çıkarmaya başlarsa daha iyidir. Bazı kurtarma uygulamaları bu iş akışını destekler ve kart tarama ortasında bozulursa sizi büyük dertten kurtarır.

Kart biçimlendirme istiyorsa yapmayın. Windows rastgele okuma hataları veriyorsa yazılımları atlayın ve bir laboratuvara gidin.

Bir araç seçmeden önce daha fazla kullanıcı deneyimi görmek isterseniz, bu başlıkta fotoğrafçılardan iyi bir fotoğraf kurtarma yazılımı tartışması var, Reddit fotoğrafçılarından en iyi fotoğraf kurtarma yazılımı önerileri.

Kısa sürüm:
En kolay kurtarma ve önizlemeler için Disk Drill.
Ücretsiz istiyorsanız ve dosya adları önemli değilse PhotoRec.
Kart kararsızsa veya okunamıyorsa kurtarma laboratuvarı.

@mikeappsreviewer ve @suenodelbosque’nin sadece değindiği bir şeyi eklerdim: fotoğrafların gerçekten kamera tarafından silinip silinmediğini, yoksa sadece bozulmuş bir dosya sisteminin arkasında mı gizlendiğini kontrol edin. Bu, hangi aracın en iyi çalışacağını değiştirir.

Kart hâlâ normal kapasite gösteriyorsa ve sorunsuz şekilde bağlanıyorsa, doğrudan her zamanki ücretsiz seçeneklere yönelmeden önce R-Studio veya UFS Explorer denerdim. Evet, Disk Drill kadar başlangıç dostu değiller, ancak Nikon SD kartta dizin hasarı varsa ve yalnızca dökülmüş görüntü parçaları yerine özgün klasör yapısını kurtarma şansı istiyorsanız daha iyi olabilirler. Sadece yanlışlıkla silme durumunda ise, özellikle JPG + NEF karışımınız varsa önizleme özelliği zaman kazandırdığı için Disk Drill muhtemelen hâlâ en kolay seçimdir.

Küçük bir anlaşmazlık: PhotoRec fena değil, ama parasız kalmadıysanız ya da çaresiz değilseniz onu kamera fotoğrafları için ilk tercihim saymam. Dosya imzasına göre kurtarma yapar; bu, bir şeyleri geri almak için harikadır, ama çekimimi düzenli şekilde geri almak için her zaman o kadar iyi değildir.

Ayrıca, Nikon’unuz iki yuvaya yazıyorsa ve bir noktada yedek kayıt etkinleştirilmişse ikinci kartı kontrol edin. Kulağa bariz geliyor ama panik insanlara bariz şeyleri kaçırtır.

Araçların iyi bir görsel özetini istiyorsanız, SD kart kurtarma yazılımları vitrini için daha tıklanabilir bir bakış burada: silinen fotoğraflar için en iyi SD kart kurtarma yazılımlarını görün

Benim gerçek sıralamam:

1. Kartı kullanmayı bırakın
  2. Kart okuyucuda salt okunur erişimi deneyin
  3. Kararlıysa Disk Drill ile tarayın
  4. Dosya sistemi bozuk görünüyorsa R-Studio’yu değerlendirin
  5. Kart sorunlu davranıyorsa önce imajını alın ya da kurcalamayı bırakın

Fotoğraflar yerine konulamazsa ve kart garip davranıyorsa, açıkçası yazılım ruleti bazen pahalı bir hata olur.