Silinmiş RAW Fotoğraflar İçin Güvenli Bir Cf Kart Kurtarma Seçeneği Var mı?

Bir çekimden sonra CF kartımdan yanlışlıkla tam bir RAW fotoğraf grubunu sildim ve bu görüntüler önemli. Hiçbir şeyin üzerine yazmak istemediğim için kartı hemen kullanmayı bıraktım. Daha fazla zarar vermeden silinen RAW dosyalarını geri yükleyebilecek güvenli CF kart kurtarma seçenekleri veya güvenilir fotoğraf kurtarma yazılımı bulmak için yardıma ihtiyacım var.

Bunu bir kez bir CF kartla yaşadım ve ilk söyleyeceğim şey şu: henüz paniğe kapılmayın. Bilgisayarınız kartı hâlâ görüyorsa, şansınız şu anda hissettiğinizden daha iyidir. En büyük hata, dosyalar kaybolduktan sonra kartı tekrar kullanmaktır.

Kartla hemen burada durun. Onu tekrar kameraya takmayın. Birkaç deneme fotoğrafı çekmeyin. Üzerine hiçbir şey kopyalamayın. Önce onarım araçlarını çalıştırmayın. Dosyalar kaybolduğunda, depolama blokları çoğu zaman hâlâ oradadır, ancak dosya sistemi artık onlara normal şekilde işaret etmiyordur. Yeni veri yazarsanız, eski şeylerin kalıcı olarak üzerine yazılmasına neden olabilirsiniz. Bunu yıllar önce etkinlik çekimleriyle dolu bir kartta zor yoldan öğrendim. Bir kısmını geri alabildim, ama hepsini değil.

Yedeğiniz yoksa, genelde ilk deneyeceğim şey veri kurtarma yazılımı olur. Bir CF kart için, ben Disk Drill ile başlardım. Ben bunu kullandım çünkü arayüzü işleri zorlaştırmıyordu, FAT32 ve exFAT'i sorunsuz okuyordu ve kamera kartlarında insanların önemsediği dosya türlerini, Canon ve Nikon gövdelerden çıkan RAW dosyaları dahil, tanıma eğilimindeydi. Önizleme kısmı insanların düşündüğünden daha önemlidir. Dosyaları çıkarmak için zaman harcamadan önce sağlam olup olmadıklarını görmek istersiniz.

Ben olsam adım adım şunu yapardım:

1. CF kartı kameradan çıkarın ve dışarıda bırakın.

2. Düzgün bir CF kart okuyucu kullanın ve kartı bilgisayarınıza bağlayın.

3. Disk Drill'i bilgisayarınızın dahili sürücüsüne veya başka bir sürücüye kurun, asla CF karta kurmayın.

4. Programı başlatın ve listeden CF kartı seçin.

5. Yarım yamalak bir tarama değil, tam tarama çalıştırın.

6. Taramanın bitmesine izin verin. Okuyucunun bağlantısı kopmadıkça işlemi durdurmayın.

7. Sonuçları açın ve ihtiyacınız olan fotoğraflar, video klipler veya belgeler için önizlemeleri kontrol edin.

8. Geri almak istediklerinizi seçin.

9. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya farklı bir harici sürücüye kaydedin.

10. Kurtarılan dosyaları aynı CF karta geri yazmayın.

Bu son kısım çok önemli. İnsanlar bunu atlıyor, sonra neden ikinci turda daha az dosya bulunduğunu merak ediyor. Aynı karta kurtarma yaparsanız, henüz çıkarılmamış diğer kayıp dosyaların üzerine yazma riskiniz olur. Bir keresinde birinin bunu düğün RAW dosyalarıyla yaptığını gördüm. Kötü manzaraydı.

Başka seçenekler istiyorsanız, şu veri kurtarma yazılımı listesine bakmaya değer. PhotoRec ücretsizdir ve kartlardan gerçekten veri çekebilir, ama kullanımı daha zordur ve çoğu zaman orijinal adları ile klasör yapısını ortadan kaldırır. R-Studio da sağlamdır, ancak bana göre çoğu insanın basit bir fotoğraflarım kayboldu işi için isteyeceğinden daha ağır ve daha tekniktir. Normal bir CF kart vakasında, ben yine de önce Disk Drill ile başlar ve ne çıktığına bakardım.

Kendin yap işlerini bırakacağım bir nokta var. CF kart hiçbir cihazda algılanmıyorsa, pinler eğilmişse, kart ısınıyorsa, sürekli bağlantısı kopuyorsa veya dosyalar kumar oynanmayacak kadar önemliyse, bunun yerine bir kurtarma merkezine gönderin. Daha pahalıdır, evet, ama fiziksel hasarda veya bir daha çekilemeyecek fotoğraflarda dikkatli işlem için ödeme yapmak, evde durumu daha da kötüleştirmekten iyidir.

Doğru olanı yaptınız. CF kartı kullanmayı bırakın. Yazmaya kapalı tutun.

Büyük kural konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, yeni yazma yok. Ancak bir noktada farklı düşünüyorum. Kartı doğrudan taramadan önce, sisteminiz kartı kararlı şekilde okuyorsa onun birebir bir imajını alın. Bu size güvenli bir çalışma kopyası verir. Kart tarama sırasında yarıda bozulursa, yine de imaj dosyanız kalır.

Benim sıralamam şu olurdu:

1. CF kartı sağlam bir kart okuyucuda test edin.
  2. Bağlanırsa, önce Windows’ta USB Image Tool veya Linux/macOS’ta ddrescue gibi bir araçla klonlayın ya da imajını alın.
  3. Kurtarmayı kartın kendisine değil, imaja karşı çalıştırın.
  4. Kurtarılan RAW dosyalarını başka bir sürücüye kaydedin.

Yazılım için Disk Drill fotoğraf kurtarma ve RAW algılama açısından uygundur. Disk Drill dosyaları kaçırırsa R-Photo veya PhotoRec’i de denerdim. Farklı tarayıcılar farklı dosya imzalarını yakalar. CR2, CR3, NEF, ARW, ORF gibi RAW formatları, klasörler gitmiş olsa bile çoğu zaman imzaya göre kurtarılabilir. Ancak dosya adları kaybolmuş olabilir.

Bir şey daha. Önce chkdsk, First Aid veya herhangi bir onarma seçeneğini çalıştırmayın. Bu araçlar dosya sistemi yapısını düzeltmeye çalışır ve bazen fotoğraf kurtarmayı daha da kötüleştirir.

Fotoğraf kurtarma araçlarını seçmeye dair sade bir rehber istiyorsanız, şu izlemeye değer:
en iyi bellek kartı fotoğraf kurtarma yazılımı açıklaması

Kartın bağlantısı kesiliyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya pinler sorunlu görünüyorsa, kendiniz müdahaleyi bırakın. Laboratuvar zamanı. Bu kısım can sıkıcıdır ama verileri kurtarır.

Yaptığınız tek ve en akıllıca şey, kartı kullanmayı bırakmak olmuş. @mikeappsreviewer ve @caminantenocturno ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim, ama hemen bir sürü farklı aracı devreye sokma konusunda biraz daha az hevesliyim. Her ek test, yanlış şeye tıklamak, yazılabilir olarak bağlamak ya da işletim sisteminin yardım etmeye çalışmasına fırsat vermek demek.

Benim görüşüm: süreci sıkıcı ama kontrollü tutun.

• Erişiminiz varsa bir donanımsal write blocker kullanın ya da en azından fiziksel yazma koruma yolu olan bir kart okuyucu tercih edin
  • CF kartı takmadan önce tüm otomatik içe aktarma veya fotoğraf uygulamalarını devre dışı bırakın
  • Kart normal şekilde görünüyorsa, önce en önemli RAW dosyalarını kurtarın, her şeyi tek seferde değil
  • Kurtarılan dosyaları düzenleyicinizde kontrol edin, çünkü önizlemeler bazen yanıltıcı olabilir

Yazılım tarafında, Disk Drill makul bir ilk adım çünkü kamera kartı biçimlerini iyi işler ve genelde RAW ailelerini temiz şekilde tanımlar. Ben onu daha çok silinen fotoğrafları hedeflemek için kullanırdım, dosya sistemi onarımı için değil. CR2/NEF/ARW dosyalarınızı geçerli boyutta buluyorsa, bu oldukça iyi bir işarettir.

Yeterince vurgulanmamış bir noktayı da ekleyeyim: kurtarılan RAW dosyalarını sadece birini açarak değil, daha kapsamlı inceleyin. Bazı hasarlı kurtarmalar küçük resmi yükler ama yakınlaştırdığınızda, dışa aktardığınızda veya meta veriyi okuduğunuzda başarısız olur. Çekimin farklı bölümlerinden birkaçını test edin.

Fotoğraflar gerçekten yerine konulamaz durumdaysa, dürüst olmak gerekirse tek bir dikkatli denemeden sonra kendin yap yöntemini bırakır ve profesyonel desteğe giderdim. Laboratuvarlar pahalı, evet, ama Windows yardımsever olmaya karar verdiği için durumu daha da kötüleştirdiğinizi fark etmek de pahalıya patlar. Ayrıca kamera istese bile önce kartı formatlamayın. Bu tavsiye bir türlü yok olmuyor ve hâlâ kötü bir tavsiye.

Basit bir açıklama başlığı istiyorsanız, şu silinmiş RAW görüntüler için CF kart fotoğraf kurtarma tartışması göz gezdirmesi oldukça kolaydır.

@caminantenocturno, @nachtdromer ve @mikeappsreviewer’ın “birkaç araç deneyin” yaklaşımına küçük bir itirazım var: kart sağlamsa, önce dikkatli tek bir geçiş yapar, sonra durup durumu değerlendirirdim. Çok fazla tarama, basit bir kurtarmayı dağınık bir tahmin oyununa çevirebilir; özellikle de yinelenen RAW bulguları varsa.

Ek ipucum: kameranızın RAW dosyalarının yanında çift formatlı bir sidecar ya da küçük bir JPEG yazıp yazmadığını kontrol edin. Bunlar kurtarma sonuçlarında görünüyorsa, her şeyi geri yüklemeden önce eksiksiz dizileri belirlemenize ve boşlukları fark etmenize yardımcı olabilirler.

Özellikle Disk Drill konusunda:

Artılar

• RAW türüne göre sıralamak kolay
  • Önizleme ve filtreleme iyi
  • Silinmiş kamera kartı dosyalarında genellikle kullanıcı dostu

Eksiler

• Derin taramada çok sayıda yinelenen sonuç döndürebilir
  • Dosya adı/klasör kurtarma tutarsız olabilir
  • Ücretli kurtarma sınırları platforma bağlı olarak can sıkıcı olabilir

Disk Drill geçerli CR2, CR3, NEF, ARW, ORF boyutları gösteriyorsa, bu cesaret vericidir. Ama kurtarmadan sonra, Lightroom, Capture One veya kamera üreticinizin yazılımında birden fazla dosyayı doğrulayın. Bazı RAW’lar sizi yanıltacak kadar açılır, sonra dışa aktarma sırasında bozulur.

Ayrıca, başka bir şey yapmadan önce kartın markasını, kapasitesini ve tam kamera modelini not edin. Kurtarılan dosya boyutlarını o kameranın normalde ürettikleriyle eşleştirmek hızlı bir mantıklılık kontrolüdür. Tarama sonuçları aşırı derecede hatalı görünüyorsa, orada durun ve bir laboratuvarı yeniden değerlendirin.