Szukasz najlepszych darmowych rekomendacji oprogramowania do odzyskiwania danych

Niechcący usunąłem ważne pliki z mojego komputera i potrzebuję bezpłatnego oprogramowania do odzyskiwania danych. Czy ktoś miał sukces z konkretnym narzędziem i może je polecić?

Byłem tam również, przypadkowe usunięcie ważnych plików może być koszmarem. W przeszłości próbowałem kilku darmowych narzędzi do odzyskiwania danych, a jedno, które się wyróżnia, to Dysk Wiertło dla Windows. Ten program jest przyjazny dla użytkownika i ma całkiem mocny mechanizm odzyskiwania.

Udało mi się odzyskać wiele utraconych danych dzięki niemu, w tym zdjęcia, dokumenty, a nawet kilka starych plików projektowych. Jest to szczególnie przydatne, ponieważ obsługuje różne systemy plików, takie jak NTFS, FAT32, EXT i HFS+. Ponadto oferuje szybkie skanowanie i kompleksowe głębokie skanowanie, aby zapewnić odzyskanie jak największej ilości danych.

Możesz dowiedzieć się więcej na ten temat tutaj Oprogramowanie do odzyskiwania danych dla Windows.

Link oferuje szczegółowy przegląd funkcji i korzyści z używania Dysk Wiertło do odzyskiwania danych, i warto się tym zainteresować, jeśli masz problem. Pamiętaj tylko, im szybciej przestaniesz używać dysku po utracie danych, tym większe szanse na skuteczne odzyskanie. Powodzenia!

Całkowicie rozumiem twoją frustrację związaną z utratą ważnych plików. Zdarzyło mi się to kilka razy. Chociaż @sternenwanderer zasugerował Disk Drill dla Windows, który jest rzeczywiście solidnym wyborem i warto go rozważyć, chciałbym dodać jeszcze jedną opcję, która może okazać się pomocna w zależności od twoich specyficznych potrzeb.

Rozważ sprawdzenie Recuva autorstwa Piriform. To narzędzie nie jest tak bogate w funkcje jak Disk Drill, ale skutecznie wykonuje swoje zadanie, zwłaszcza jeśli szukasz prostego i bezproblemowego rozwiązania do odzyskiwania danych. Recuva może odzyskiwać pliki z dysku twardego, kart pamięci, dysków zewnętrznych, a nawet z iPoda. Jest też w stanie przywracać pliki z uszkodzonych lub nowo sformatowanych dysków.

Jedną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest to, że Recuva oferuje zarówno szybkie, jak i głębokie skanowanie. Szybkie skanowanie jest dość szybkie, ale może nie znaleźć wszystkiego, podczas gdy głębokie skanowanie trwa dłużej, ale może wykryć więcej plików. Jeśli pracujesz z niedawno usuniętymi danymi, szybkie skanowanie powinno wystarczyć. Jednak dla plików usuniętych jakiś czas temu lub po formacie, poleciłbym głębokie skanowanie.

Chociaż Recuva jest doskonała, jedną z jej wad jest to, że nie jest tak dopracowana jak Disk Drill dla Windows. Intuicyjny interfejs Disk Drill oraz kompleksowe funkcje, takie jak odzyskiwanie partycji i zaawansowane tryby skanowania, mogą sprawić, że będzie to lepszy wybór, jeśli potrzebujesz bardziej zaawansowanego narzędzia.

Oto wskazówka: niezależnie od wybranego narzędzia, unikaj używania dysku, z którego usunąłeś pliki, tak bardzo jak to możliwe, aby zapobiec nadpisaniu utraconych danych. Powodzenia w odzyskiwaniu danych!

Oto ulepszony link do recenzji Disk Drill na Reddit: Recenzja Disk Drill dla Windows. Ten wątek na Reddicie zawiera szczegółowe doświadczenia użytkowników oraz spostrzeżenia dotyczące oprogramowania, które mogą być korzystne w zrozumieniu jego wydajności i użyteczności w rzeczywistych warunkach.

Byłem w tej samej sytuacji więcej razy, niż chciałbym przyznać, utrata plików może być bardzo frustrująca. Podczas gdy rekomendacje @viajeroceleste i @sternenwanderer dotyczące Disk Drill dla Windows i Recuva są trafne, istnieje kilka innych narzędzi, które warto rozważyć.

Jedną z opcji jest TestDisk & PhotoRec. TestDisk to oprogramowanie open-source przeznaczone do odzyskiwania plików, szczególnie dobre do odzyskiwania utraconych partycji i ponownego przywracania niebootujących dysków. PhotoRec, które jest dołączone do TestDisk, specjalizuje się w odzyskiwaniu utraconych plików, w tym wideo, dokumentów i archiwów z dysków twardych i CD-ROMów. Wadą jest dość prosty interfejs użytkownika, który może być przytłaczający, jeśli nie masz technicznych umiejętności.

Jeśli chodzi o Disk Drill dla Windows, jest świetny, ponieważ jest łatwy w użyciu i oferuje zarówno szybkie, jak i głębokie skanowanie, co oznacza, że jest bardzo dokładny. Wadą? Darmowa wersja ma pewne ograniczenia, w szczególności limit ilości danych, które można odzyskać, co może skłaniać do zakupu pełnej wersji, jeśli masz dużo danych do odzyskania.

Recuva? Bardzo prosty i przyjazny dla użytkownika, co czyni go dobrym wyborem, jeśli chcesz czegoś nieskomplikowanego. Ale brakuje mu niektórych zaawansowanych funkcji oferowanych przez Disk Drill, takich jak odzyskiwanie utraconych partycji i monitorowanie stanu dysku.

Innym narzędziem wartym uwagi jest EaseUS Data Recovery Wizard. Jest potężny i ma przejrzysty interfejs, co sprawia, że proces odzyskiwania jest płynny. Jednak, podobnie jak Disk Drill, darmowa wersja ma ograniczenia, które mogą wymagać aktualizacji do pełnej wersji, aby uzyskać pełną funkcjonalność.

Podsumowując, chociaż Disk Drill dla Windows zdecydowanie zasługuje na uznanie za swoje potężne funkcje i przyjazny design, masz inne dobre opcje, takie jak TestDisk & PhotoRec do bardziej zaawansowanych potrzeb lub Recuva jako prostsze rozwiązanie. Upewnij się, że działasz szybko i unikasz używania dotkniętego problemem dysku, aby zmaksymalizować swoje szanse na odzyskanie danych. Powodzenia!