Video düzenlemede yeniyim ve mevcut tüm yazılım seçeneklerinden bunalmış hissediyorum. Kullanıcı dostu, yeni başlayanlar için harika ve mümkünse uygun maliyetli bir düzenleme yazılımı önerebilecek biri var mı? Klip kırpma, metin ekleme ve kolay geçişler gibi bazı temel düzenlemeler yapmak istiyorum.
Tamam, demek ki videoyu düzenlemeye yenisin ve kafan karıştı, ha? Hoş geldin kulübe, dostum. İşte mesele şu – kedi montaj videoları yapmak ya da ne planlıyorsan yapabilmek için Final Cut Pro ya da Adobe Premiere Pro’ya ihtiyacın yok.
Eğer ultra basit bir şey arıyorsan, iMovie (sadece Mac, üzgünüm Windows kullanıcıları) işini görecektir. Sürükle, bırak, kırp—bitti. Ama, hey, Windows kullanıyorsan, MiniTool MovieMaker ya da Clipchamp gibi temel uygulamalar işini gayet iyi görür ve beynini kavurmaz. Öğrenirken bedava olması harika bir fiyat.
Oh, biraz daha karmaşıklık arıyorsun ama ilk doğan çocuğunu vermek istemiyorsun, değil mi? DaVinci Resolve her zaman ‘en iyi ücretsiz araç’ olarak önerilir. İpucu: Süper güçlüdür, ama başlangıçta bazen acemiler onun yoğun arayüzünden KORKABİLİR. Yine de ücretsizdir ve seninle birlikte gelişir. Sadece köşelerde pusuda bekleyen keşfedilmemiş havalı özelliklere dikkat et.
Ben mi? HitFilm Express ile başladım. Bana kendimi tam bir aptal gibi hissettirmeden temel bilgileri öğretti. Ayrıca, efektleri biraz havalıdır, böyle bir şeyden hoşlanıyorsan bu güzel bir artı.
Kısacası: Basitlik için iMovie (Mac) ya da Clipchamp (Windows) deneyin. Cesur hissediyor musun? DaVinci’ye bir şans ver. Ortayı bulmak mı istiyorsun? HitFilm’e bak. Eğer hiçbiri işe yaramıyorsa, belki de video düzenleme senin işin değildir. Sadece söylüyorum.
Yani, video düzenleme dünyasına dalıyorsunuz, ha? Size bir baş ağrısını önleyebilirim. Eğer macOS kullanıyorsanız, @boswandelaar haksız değil—iMovie sağlam bir başlangıç noktasıdır. Basit ve ekranınızda bilimsel bir hesap makinesi patlamış gibi görünmüyor. Ama hey, Windows kullanıcısı mı? Kendinizi dışlanmış hissetmeyin—Shotcut da keşfedilmeye değer başka bir ücretsiz seçenek. Görünüşü basit ama işinizi devre dışı bırakmadan hallediyor. Clipchamp de havalı ama daha çok minimum gereklilikler için, sağlam değil.
Şimdi, boswandelaar ile DaVinci Resolve’un yeni başlayanlar için uygunluğu konusunda küçük bir anlaşmazlık yaşıyorum. Evet, ücretsiz ve güçlü, ama ‘yeni başlayanlar için kullanıcı dostu’? Eh, pek değil. Gerçekçi olalım—eğer daha önce hiç düzenleme yapmadıysanız, Resolve’daki yarısı uzay gemisi uçmayı öğreniyormuş gibi hissettirecek. Ama cesaretli hissediyorsanız, seviyenizi yükseltmek için hazır olduğunuzda ücretsiz sürümünü denemeye değer.
Alternatif olarak, eğer yeni başlayanlara dostane araçlarla genişleme alanı arasında güzel bir denge istiyorsanız, Filmora’yı deneyin. Ücretsiz değil ama arayüz, hayati kararlarınızı sorguluyormuş gibi hissettirmiyor. IMO, başlangıç dostu olarak HitFilm’den daha iyi ve daha az bunaltıcı. Performans açısından, orta seviye bilgisayarlarda bile sorunsuz çalışıyor, bu yüzden ekipman için evi tekrar ipotek ettirmenize gerek kalmaz.
Ücretsiz ama tuhaf bir şey denemek isterseniz, Kapwing’i deneyin—tarayıcı tabanlı, süper hafif ve daha basit düzenlemeler için mükemmel. Sadece burada profesyonel düzeyde özellikler beklemeyin.
Uzun lafın kısası: Temel bir başlangıç için iMovie veya Shotcut kullanın. Biraz daha gösteriş için belki Filmora veya HitFilm’i deneyin. Ve DaVinci’den şimdilik uzak durun, eğer hobilerinizi biraz da sinir bozucu bir yanla desteklemek istemiyorsanız.
Peki, hadi gürültüyü kesip net konuşalım. Başlangıç seviyesindesiniz, basit bir şey arıyorsunuz ve en önemlisi, temelleri öğrenmek için küçük bir ülkenin GSYİH’sını harcamak istemiyorsunuz. Hadi bunu parçalara ayıralım.
En İyi Başlangıç Seçenekleri:
-
Filmora – Dürüst olmak gerekirse, bu sağlam bir seçenek. Temiz arayüz, kolay araçlar ve biraz alıştığınızda gelişmek için yeterince güçlü. Dezavantajları mı? Ücretsiz değil. Ücret ödemezseniz filigranlarla karşılaşırsınız, bu da ciddi bir şey paylaşmaya çalışıyorsanız harika değil.
-
iMovie – Eğer bir Mac’iniz varsa bu rotayı tercih edin. Ücretsiz, başlangıç dostu ve sürükle-bırak kolaylığı harika. Ancak sadece Mac mi? Evet, işin püf noktası bu.
-
Clipchamp – Windows kullanıcısı mısınız? Clipchamp yanınızda. Hafif, çevrimiçi ve 100 sayfalık bir kullanıcı kılavuzuna gerek duymuyor. Yalnız çok ileri düzey seçenekler veya DaVinci ayarı bir şey beklemeyin.
-
Shotcut – Onu sevin ya da nefret edin, ücretsiz ve açık kaynaklı. Araçlar basit, ancak arayüz biraz sıradan gelebilir. Yine de basit projeler için işini yapıyor.
DaVinci Resolve? Tamam, tartışmalı bir görüş geliyor: inanılmaz bir araç, ama saf acemiler için mi? Hayır. Bu kadar karmaşık bir şeye erken dalmak, ‘nasıl yüzülür’ diye Google’da aratıp bir Ironman Triatlonu’na kaydolmaya benzer. Bunu sonraya bırakın—becerileriniz geliştiğinde hala orada olacak.
Peki Ya: Kapwing
İşte sürpriz. Kapwing tamamen tarayıcı tabanlı, bu yüzden büyük indirmelerle sabit diskinizi mahvetmiyorsunuz. Temel düzenleme—kesme, kırpma, metin ekleme—için net ve minimal. Dezavantajları mı? Size blockbuster efektler sunmayacak ve tam işlevsellik için ücretsiz sürüm biraz sınırlı hissettirebilir.
Artıları:
- Kurulum gerekmez (tamamen çevrimiçi).
- Hızlı ve basit düzenlemeler için mükemmel.
Eksileri:
- Daha ileri düzeye geçerseniz yetersiz gelebilir.
- Karmaşık düzenlemeler şansa kalmış.
Kısa Özet Tavsiyeler:
- Ücretsiz ve süper basit bir şey mi istiyorsunuz? iMovie veya Shotcut kullanın.
- Biraz para harcayarak daha iyi bir sonuç almak mı istiyorsunuz? Filmora sizin dostunuz.
- Deneysel bir ruh halinde misiniz? Kapwing, çevrimiçi minimalizm için iyidir.
- TÜM özellikleri (ve TÜM baş ağrılarını) mı istiyorsunuz? DaVinci, ama uyarmadığımı söylemeyin.
Özet bu—temel olun, fazla düşünmeyin ve en önemlisi, denemekten keyif alın. En kötü senaryo mu? İlk düzenlemeleriniz kötü olur—ama hey, Spielberg bile bir yerden başlamak zorundaydı.